Nebo u Srbiji će biti neobične boje: Meteorolog objasnio o kakvoj pojavi je reč i koliko će trajati!

10.03.2024

07:32 >> 07:34

0

Usled ovog efekta, velike količine peska stižu i do Francuske, Švajcarske i oblasti Alpa, pa je atmosfera bila obojena

Nebo u Srbiji će biti neobične boje: Meteorolog objasnio o kakvoj pojavi je reč i koliko će trajati!
Nju Delhi - Copyright AP Photo/Shonal Ganguly

"Prljava ili žuta kiša" postala je gotovo uobičajena i za naše područje, a prema najavi meteorologa, topao vazduh iz severne Afrike bogat peskom će i u narednom periodu donositi u Srbiju kišu punu peska. Ali ne samo to, i nebo će izgledati drugačije - biće neobične mutne žućkaste boje.

Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ), potvrđuje da možemo očekivati narednih dana kišu s česticama peska.

- Gledajući koncentracije peska u višim slojevima atmosfere može se videti da je koncentracija tog peska najveća iznad Srbije u noći između nedelje i ponedeljka, kao i u ponedeljak u prvom delu dana. S obzirom da mi upravo u tom periodu očekujemo naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu i lokalne pljuskove treba računati da će kiša koja bude padala između 10. i 11. marta, i u ponedeljak ujutru, pre podne, naročito biti prljava, odnosno sadržaće čestice peska sa severa Afrike – kaže Slobodan Sovilj.

Ta oblačnost će u ponedeljak, kaže Sovilj, vrlo brzo da se premešta dalje na istok, a takođe i zona sa povećanom koncentracijom peska iz Sahare, i već popodne i u večernjim satima u ponedeljak koncentracija značajno opasti i u Srbiji i Hrvatskoj, odnosno u našem regionu.

Zamućenost atmosfere i nebo žućkaste boje

Tih dana nebo će poprimiti specifičnu boju, zapravo boju peska.

- Razlog za nebo žućkaste boje jesu iste čestice peska, mada se zamućenost atmosfere najbolje vidi kada je vedro i kada nema oblaka. Tada nam se čini i da sunce slabije sija, a kada ima oblačnosti na nebu i nema padavina onda često vizuelno ne možemo da uočimo taj pesak. Ali, on se i te kako dobro vidi na različitim satelitskim slikama, odnosno, na satelitskim kanalima se jako dobro vidi kada imamo povećanu koncentraciju peska u vazduha – objašnjava Sovilj.

AP Photo/Armin Durgut
Ilustracija

Kako pesak iz Sahare stiže do Srbije

Prema njegovim rečima, povećana koncentracija peska u vazduhu je tipična za područje severa Afrike, međutim, ona se u tim krajevima naročito povećava ako postoje intenzivna uzlazna kretanja vazduha na tom području, a to se dešava kada postoji polje niskog vazdušnog pritiska jer su tada intenzivnija uzlazna kretanja vazduha.

Sovilj kaže da kada se u uzlaznim kretanjima čestice peska iz Sahare podignu na veće visine u atmosferu dalje je neophodno da imamo jaka južna i jugozapadna strujanja koja će te čestice da transportuju preko Sredozemlja do našeg područja.

- Kada su ispunjena oba ova uslova tada se javljaju epizode sa povećanom koncentracijom peska u našoj zemlji. One se najčešće održavaju sve dok imamo intenzivna južna i jugozapadna strujanja koja transportuju te čestice. Nekada te koncentracije mogu biti povećane i više dana, međutim, u ovoj situaciji koju sada očekujemo to će biti znatno kraće zato što se neće to jako južno i jugozapadno strujanje održavati tokom dužeg vremena. Imaćemo promenjiv karakter u ponedeljak, brz prolazak fronta i promenu strujanja i to će usloviti da povećana koncentracija peska brzo napusti naš region – zaključuje meteorolog Sovilj.

Da li su te čestice i pesak opasni

Meteorolog Đorđe Đurić je za “Blic” objasnio da je reč o "potpuno prirodnoj pojavi" i da nema mesta panici ili špekulacijama da je bilo šta osim prirode i strujanja vazduha uticalo da čestice saharskog peska dospu u kišu nad Srbijom i delovima Evrope.

- Zahvaljujući ciklonu nad jugozapadnim predelima Evrope, snažna jugozapadna visinska strujanja u njegovom prednjem delu uslovila su da velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare stigle do jugozapadne i centralne Evrope - objašnjava Đurić.

Usled ovog efekta, velike količine peska stižu i do Francuske, Švajcarske i oblasti Alpa, pa je atmosfera bila obojena. A ako tada pada kiše, ona bude prljava.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike