Najgore tri komplikacije koje izazivaju male boginje: Evo šta kažu lekari, ko je u najvećem riziku!

23.02.2024

16:40

0

Što se komplikacija tiče, one su češće kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina

Najgore tri komplikacije koje izazivaju male boginje: Evo šta kažu lekari, ko je u najvećem riziku!
Copyright Profimedia

Najgore komplikacije koje se mogu javiti kod obolelog od malih boginja su, upala pluća, uha kao i upala moždanih ovojnica, objašnjava pedijatar dr Saša Milićević.

Kako kaže lekar, u najećem riziku su oni koji imaju neku pridruženu bolest i oslabljeni imunitet.

Najviše su u riziku oni koji imaju neka hronična oboljenja, i oni pacijenti koji imaju terapiju koja smanjuje imunološki odgovor. Pacijenti koji u tom momentu imaju oslabljen imunitet, ako su recimo izašli iz grupa ili iz kovida, pa dobiju morbile, oni mogu biti ugroženi - priča dr Milićević.

Što se komplikacija tiče, one su češće kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina.

- To su zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komlikacije. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1000 obolelih sa navedenom komlikacijom dolazi do smrtnog ishoda, navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Nedovoljan obuhvat vakcinacije

Izveštaj o procentu vakcinacije za prošlu godinu još uvek nije stigao, ali valja podsetiti da godinu pre nije postignut obuhvat od 95 odsto, što znači da 2022. nismo dostigli kolektivni imunitet. Opasnost od malih boginja uvek postoji, zbog čega lekari apeluju na roditelje da vakcinišu decu.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", tokom prošle godine u Srbiji je registrovano ukupno 50 slučajeva morbila, od toga 43 na teritoriji Smedereva, gde je u januaru 2023. godine bila prijavljena epidemija, i po tri na teritoriji Beograda i Novog Sada i jedan na teritoriji Požarevca.

Foto: Tanjug /Sava Radovanović
 

- Izveštaj o postignutom obuhvatu imunizacijom vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR vakcina) za 2023. godinu je u izradi. Postignuti obuhvat prvom dozom MMR vakcine kod dece u drugoj godini života u 2022. godini iznosio je 81,3%, dok je obuhvat drugom dozom navedene vakcine pre upisa u prvi razred osnovne škole iznosio 89,5% tj. nije postignut ciljni obuhvat od 95% planirane dece. Imajući u vidu da je vakcinacija najefektivnija mera kako individualne, tako i kolektivne zaštite od malih boginja, tokom 2023. godine, pored generacija dece koja treba da budu vakcinisana prema Kalendaru obavezne imunizacije u drugoj i sedmoj godini, sprovedena je i dopunska imunizacija MMR vakcinom nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece uzrasta do 18 godina, objasnili su nedavno za Telegraf.rs u "Batutu".

Kako podsećaju iz "Batuta", od 7. februara nа snаzi su pооštrеnе mеrе еpidеmiоlоšкоg nаdzоrа nаd mаlim bоginjаmа nа tеritоriјi Rеpubliке Srbiје. To podrazumeva priјаvu sumnjе, lаbоrаtоriјsк diјаgnоstiк, izоlаciјu i lеčеnjе оbоlеlih, zdrаvstvеni nаdzоr, еpidеmiоlоšкi nаdzоr, vакcinаciuа nеvакcinisаnih i nеpоtpunо vакcinisаnih licа, kao vакcinаciјu оsеtljivih osoba iz коntакtа unutаr 72 sаtа.

- Imајući u vidu nаvеdеnе окоlnоsti, pеriоd zаrаznоsti, sеzоnоst, оstvаrеnе коntакtе, mеrе pооštrеnоg nаdzоrа trеbа sprоvоditi dо dаljnjеg, оdnоsnо nајmаnjе dо istека pеriоdа dvоstruке mакsimаlnе inкubаciје оd pоslеdnjеg rеgistrоvаnоg slučаја, а u sкlаdu sа prоcеnоm еpidеmiоlоšке situаciје u žаrištu еpidеmiје, оdnоsnо nа tеritоriјi Rеpubliке, navodi se na sajtu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike