Fakulteti podigli školarine! Već njih 10 povećalo cene, čeka se odluka još dva

23.02.2024

13:30

0

Saveti Matematičkog i Fakulteta političkih nauka trebalo bi da zasedaju najkasnije do kraja sledeće nedelje

Fakulteti podigli školarine! Već njih 10 povećalo cene, čeka se odluka još dva
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Deset fakulteta Univerziteta u Beogradu odlučilo je da podigne cenu školarine ove godine, dok se još uvek čeka odluka Matematičkog i Fakulteta političkih nauka, rečeno je Tanjugu u Rektoratu.

Kako je rečeno, saveti Matematičkog i Fakulteta političkih nauka trebalo bi da zasedaju najkasnije do kraja sledeće nedelje i da usvoje odluku da li će zadržati iznos stare ili povećati školarinu.

Ko je već podigao školarine

Printscreen/Google Maps
 

 

Prema navodima pojedinih medija, među fakultetima koji će povećati školarine su Fakultet organizacionih nauka, Šumarski, Učiteljski, Ekonomski. Isti iznos školarina će ostati na Pravnom, Medicinskom, Stomatološkom, Arhitekturi, a cene su iste i na Mašinskom, Građevinskom, Biološkom, Hemijskom, Filološkom, Poljoprivrednom.

Senat Univerziteta je pre dva dana održao sednicu na kojoj je usvojena politika upisa studenata na Univerzitetu u Beogradu za školsku 2024/2025. godinu, zatim odluka o broju studenata koji se upisuje na studijske programe i mišljenje o broju budžetskih studenata za upis u prvu godinu studijskih programa na Univerzitetu.

Planiran upis 27.708 studenata

Prema dostavljenim predlozima fakulteta i Veća za studije pri Univerzitetu, planiran je upis 27.708 studenata.

Usvojeno je da se na osnovne akademske i integrisane akademske studije upisuje 15.203 studenta, master akademske studije 9.763, specijalističke akademske studije 645, a doktorske akademske studije 1.748. Na BU su ukupno akreditovana 422 studijska programa, od čega je za školsku 2024/2025. godinu planirano da se upis realizuje na 396 studijskih programa.

Doneta je i odluka da Univerzitet i fakulteti u njegovom sastavu treba da dostave odluke Saveta Univerziteta/fakulteta o visini školarine za svaki studijski program svih vrsta i stepena studija za državljane Srbije i strane državljane. Prijava i prijem dokumenata u prvom, junskom upisnom roku biće od 19. do 22. juna, a prijemni ispiti biće održani od 24. do 28. juna 2024. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike