Virusi pokosili nastavnike i tetkice! 24sedam saznaje - U beogradskoj školi danas onlajn nastava

05.02.2024

12:15

0

Autor: J. S. J.

Zbog odusustva velikog broja zaposlenih obaveštavamo vas da će se nastava u "Crvenoj smeni" realizovati onlajn, stoji u poruci poslatoj roditeljima

Virusi pokosili nastavnike i tetkice! 24sedam saznaje - U beogradskoj školi danas onlajn nastava
Copyright Profimedia 24sedam/Katarina Mihajlović

Nema ko nije bolestan ovih dana. Čekaonice domova zdravlja su pune, mnogi zaposleni otvorili su bolovanje, a i učionice su poluprazne. Bolesni su i đaci, ali i nastavnici i čistačice.

Koliko je situacija alarmantna govori i činjenica da će u beogradskoj školi "Nikola Tesla" u Rakovici učenici nastavu danas popodne pohađati onlajn.

- Poštovani roditelji, zbog odusustva velikog broja zaposlenih obaveštavamo vas da će se nastava u "Crvenoj smeni" danas realizovati tako što će učenici od petog do osmog razreda  nastavu pohađati onlajn dok će učenici od prvog do četvrtog razreda nastavu pohađati u školi - glasi poruka koju se neposredno pred početak nastave dobili roditelji starijih odeljenja.

Tri virusa plus veliki kašalj haraju od decembra

Profimedia
 

 

Inače, u Srbiji još od sredine decembra haraju tri virusa, a gotovo svi imaju slične simptome: kašalj, bol u grlu, temperaturu, malaksalost, bolove u mišićima. Ipak, ne boluju svi od iste boljke.

Na sceni su trenutno grip, korona i respiratorni sincicijalni virus (RSV).

Osim što u populaciji vladaju tri virusa istovremeno, dešava se i da neko oboli od različitih virusa istovremeno.

- Imamo ne tako mali broj dece koja imaju koinfekciju. Više virusnih infekcija, odnosno i bakterijske, udružene infekcije. Imali smo jedan interesantan slučaj. Dete je imalo veliki kašalj, naravno, svaka infekcija utiče na slabljenje imuniteta, i onda su se na tako oslabljen imunitet nakalemili infekcija respiratornog sincicijalnog virusa i kovid. Ima i drugih kombinacija, ali nije tako mali broj osoba koje imaju te udružene infekcije - otkrila je nedavno dr Olivera Ostojić, načelnica Bolnice za dečije plućne bolesti KBC „Dragiša Mišović“.

Glavni udar bio je u januaru, a evo zagazismo i u februar, a broj bolesnih ne opada.

Da situacije bude još gora doprineo je i veliki kašalj pa je samo na teritoriji Beograda od marta 2023. do 28. januara 2024. godine registrovano je 700 slučajeva obolevanja. Preminulo je nekoliko beba.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike