24sedam rešio dilemu o spornim sladoledima: Proizvođač objasnio u čemu je stvar

05.08.2021

09:07 >> 09:53

0

Kompanija Mars, proizvođač Bounty, Snickers i Twix sladoleda, objasnila je za 24sedam zašto dobrovoljno povlači deo asortimana sa tržišta

24sedam rešio dilemu o spornim sladoledima: Proizvođač objasnio u čemu je stvar
Copyright Profimedia

Srpsko tržište, ali i celokupnu javnost, ovih dana uzdrmala je informacija da se sporne serije ili lotovi sladoleda kompanije “Mars” – Bounty, Snickers i Twix,  koji su uvezeni iz zemalja EU, povlače iz prodaje zbog neispravnosti.

Kako za 24sedam navode u “Marsu”, oni dobrovoljno povlače deo asortimana sladoleda i naglašavaju da su njihovi sladoledi, kao i ostali proizvodi, bezbedni za konzumaciju.

Bezbedni su

– Nakon što nas je dobavljač obavestio da je u sastojku koji isporučuju za proizvodnju naših sladoleda u fabrici u Francuskoj nivo etilen-oksida viši od dozvoljene granice koju propisuje EU, u kompaniji “Mars” smo doneli odluku da obustavimo proizvodnju proizvoda u kojima se koristi navedeni sastojak i zaustavimo dalju distribuciju, dok ne ispitamo situaciju. Ispitivanja su pokazala da, iako je nivo etilen-oksida u pomenutom sastojku viši od propisanih granica u Evropi, mi koristimo samo malu količinu ovog sastojka u našim sladoledima – manje od 0,5 odsto recepta sladoleda. Stoga je nivo etilen-oksida u sladoledima minimalan, a sladoled je bezbedan za konzumaciju – tvrde u “Marsu”.

Kako su dodali, detaljnim ispitivanjem identifikovali su sve proizvode koji su pravljeni sa pomenutim sastojkom i ustanovili koji sladoledi se nalaze na srpskom tržištu.

Steve Buissinne/Pixabay

– Konzumiranje ovih proizvoda nije štetno i nijedan drugi proizvod osim određenih serija sladoleda nije obuhvaćen ovom situacijom. Drugi sladoledi koji se prave u našoj fabrici sladoleda u Francuskoj, uključujući sladolede iz asortimana Mars i Snickers na štapiću, ne prave se sa tim sastojkom i stoga nisu obuhvaćeni ovom situacijom – objašnjavaju oni za naš portal.

Drugi konditorski proizvodi i čokoladice, kao što su M&M’s, Snickers, Twix, Bounty, Mars…, nisu obuhvaćeni ovom situacijom, naglašavaju u “Marsu”.

– Istovremeno, važno je da napomenemo da se u medijskim vestima i člancima na ovu temu navodi i sladoled M&M’s, koji se ne prodaje u Srbiji, i stoga nije deo dobrovoljnog povlačenja sladoleda. Ujedno, želimo da naglasimo da je kompanija “Mars Balkan East” uvoznik svih pomenutih proizvoda, dok je kompanija “Frikom” naš saradnik u distribuciji, a kompanija “Nami” u špediciji – objašnjavaju oni, i dodaju da su zbog dobrobiti i zadovoljstva svih korisnika preduzeli sve neophodne korake i pokrenuli dobrovoljno povlačenje proizvoda sa srpskog tržišta, pre nego što je takav nalog stigao od nadležnih institucija.

Kako je 24sedam već pisao, od sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) Ministarstvo poljoprivrede Srbije dobilo je obaveštenje da sladoled uvezen iz Francuske sadrži etilen-oksid, iznad dozvoljenih granica, koji je prva detektovala Španija.

pročitajte još

Reagovao i ministar

Istovremeno, počelo je povlačenje spornih sladoleda, a kako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović objasnio za 24sedam, sa rafova se povlače samo određene serije kod kojih je utvrđena nepravilnost.

pročitajte još

Podsetimo, za samo nekoliko dana, i iz Hrvatske, tačnije iz tamošnjih prodavnica, povučeno je nekoliko vrsta proizvoda zbog spornog pesticida, kao i sa tržišta Bosne i Hercegovine. Osim sladoleda, sa tog tržišta povučen je i smrznuti proizvod “oslić bez glave i repa hubsi” zbog parazita, saopštila je Agencija za bezbednost hrane BiH.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike