Ministar Nedimović o opasnim sladoledima: Povlače se “Bounty”, “Snickers” i “Twix”

04.08.2021

14:09

0

Autor: A. B.

Naveo je da su informaciju o spornim sladoledima dobili od španskih kolega, preko RASFF sistema, čije su članice evropske zemlje

Antonio Ahel/ATAImages

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je sa rafova i iz magacina u Srbiji počelo povlačenje spornih sladoleda sa povećanim nivoom etilen-oksida.

Nedimović je rekao da je u pitanju povlačenje sladoleda Bounty, Snickers i Twix, koji su uvezeni iz zemalja EU, i dodao da zasada nemaju informaciju o tome da su i njihove čokolade sporne.

Ministar je objasnio da je etilen-oksid supstanca koja u povećanom konzumiranju može da izazove probleme i dodao da bi se to moglo dogoditi ukoliko se pojede oko 20 kilograma sladoleda dnevno.

Steve Buissinne/Pixabay

Naveo je da su informaciju o spornim sladoledima dobili od španskih kolega, preko RASFF sistema, čije su članice evropske zemlje.

– Ko god i gde god otkrije bilo koju nepravilnost, to odmah ulazi u sistem, tako alarmira sve u lancu da postupe na odgovarajući način – rekao je Nedimović gostujući na TV Prva.

Dodao je da pojedine zemlje, kao na primer Belgija, neće da povlače te sladolede sa svog tržišta, jer, kako objašnjava, toleriše “plus ili minus” procenata nekih supstanci u hrani.

– Mi to nećemo tolerisati, jer imamo jasno definisane granice. Naš posao je da štitimo potrošače, a to ćemo raditi i u svakom budućem trenutku – rekao je Nedimović.

Pročitajte još:

Naglasio je da se ti sladoledi neće naći na tržištu, dok se ne otklone nedostaci.

Naime, u utorak je saopšteno da je u Upravi za veterinu 2. avgusta, u 17.38 od sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) Ministarstvo poljoprivrede Srbije dobilo obaveštenje kao dodatnu informaciju da sladoled uvezen iz Francuske sadrži stabilizator Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800 – etilen-oksid, iznad dozvoljenih granica, koji je prva detektovala Španija.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti