Država nikada kao danas nije osnaživala porodicu: Mere će sigurno dati dodatni vetar u leđa mladima!

26.01.2024

21:30

0

Kisić je navela da se u Ministarstvo ima i organizacionu jedinicu čiji je rad usmeren ka poboljšanju kvaliteta članova porodice sa retkim bolestima

Država nikada kao danas nije osnaživala porodicu: Mere će sigurno dati dodatni vetar u leđa mladima!
Copyright Freepik

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je danas da pronatalitetna politika nikada nije bila toliko snažna kao danas, kao ni briga o porodici, pa će tako već u ponedeljak na sajtu Ministarstva biti obrazac i usputstva na koji način će oboleli od retkih bolesti moći da apliciraju i ostvare pravo na finansijsku podršku.

- Već od ponedeljka na sajtu ministarstva će biti potreban obrazac i uputstva na koji način će se aplicirati za vrstu finansiske podrške i evo već u narednim danima nadamo se da će ovakva vrsta podrške da se realizuje u najvećem broju slučajeva - rekla je Kisić za Tanjug.

Kisić je navela da se u Ministarstvo ima i organizacionu jedinicu čiji je rad usmeren ka poboljšanju kvaliteta članova porodice sa retkim bolestima.

- Uz direktnu podršku predsednika Aleksandra Vučića država će pružiti podršku tim ljudima tako što će porodice imati pravo na finansijsku podršku od 25.000 dinara, dobiće i vaučere od 35.000 dinara za apoteke za suplemente kao i vaučere za rehabilitaciju od 50.000 dinara - rekla je Kisić i dodala da je ta pordška porodicama od velikog značaja.

U delu razgovora o stopi fertiliteta kaže da Srbija decenijama beleži negativan prirodni priraštaj ali i da je situacija slična i u najrazvijenijim zemljama sveta.

Kaže da je smo daleko od vrednosti od 2, odnosno 2,1 koja je neophodna za prostu reprodukciju zbog čega su uvedene mere koje su zaustavile negativan trend.

- U ovom momentu je 1,63 tako da je prevashodno zadatak svih nas da postaknemo mlade, da što pre odluče da formiraju porodice, da vrednost bude 1,75 - navela je ona i dodala da je to moguće uz podsticajne mere koje je najavio predsednik.

Tanjug/Printscreen
 

Mere će sigurno dati dodatni vetar u leđa mladima i danas je nikada veća finansijska podrška porodici sa decom, a ovo povećanje finansijske podrške nakon rođenja prvog i drugog deteta će sigurno da bude još značajnija podrška, kazala je ministar.

Ta podrška je, kako je podsetila, sada nakon rođenja prvog deteta 378.000 dinara, planira se povećanje na 500.000 dinara, a za drugo dete 600.000 dinara.

I ovakva podrška države, napominjem, nikada nije bila toliko snažna.

Za meru da majke računaju na pomoć prilikom kupovine prve nekretnine, kaže da je pomogla da 552 žena ostvarile tu mogućnost.

- To je jedna od mera na koje smo jako ponosni, koja je nastala na inicijativu predsednika Vučića ... ovakvu vrstu subvencije do je sada ostvarilo 552 majke. I to je bespovratna pomoć države u vrednosti do 20 odsto od procenjene vrednosti nekretnine, do 20.000 evra i po nekim projekcijama do sadašnje dinamike kupovine prve nekretnine, plan do 2027. godine, je da najmanje 2.027 majki na takav način kupi prvu nekretninu - rekla je ona.

Kaže da su biroktske prepreke koje su postojale na samom početku programa otklonjene.

Međutim, sada je to sve maksimalno pojednostavljeno i praktično sve majke koje nemaju nekretninu na području Srbije koje u periodu do godinu dana od rođenja deteta predaju dokumentaciju, imaju pravo na sticanje te subvencije.

- 20 odsto od procenjene vrednosti nekretnine, bespovratna je pomoć države - kazala je.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, se zajedno sa lokalnim samoupravama odlučilo na sprovođenje čitavog niza različitih projekata iz oblasti pronatalitetne politike.

- Tokom prošle godine, 400 miliona dinara smo opredelili u 52 lokalne samouprave, izgradili smo 19 različitih dečijih igrališta, obnovili škole, vrtiće, povećali kapacitete nekih predškolskih ustanova, kupili školske knjige za brojnu decu, takođe obnovili ginekološka odeljenja, različite radionice reproduktivnog zdravlja - rekla je ona.

Dodala je da Ministarstvo ulaže 60 odsto, lokalne samouprave 40 odsto. Kisić je rekla da su lokalne samopurave zainteresovane i imaju svoje dodatne mere.

Na pitanje da li su svi ti koraci u cilju ostvarenja plana Srbija 2027. i kako zemlju vidi u naredne tri ili četiri godine. kaže da to nije samo spisak lepih želja već planovi zasnovani na realnim osnovama i stabilnim finansijama.

Dodao je da sve što se radi ima za cilj povećanje standarda svih naših građana.

- A videli ste planovi, jesu ambiciozni, jesu veliki, ali nisu nerealni. Ali da moramo mnogo da radimo, da se udružimo još više, da budemo složni, da moramo - rekla je Kisić i dodala da 2027. nije tako daleka budućnost, ali su planovi veliki i dostižni.

Srbija zaslužuje da bude centar sveta kao što će i da bude te 2027, kazala je ona i navela da je ponosna na to što su zaposleni u Ministarstvu dostupni i žele i hoće da sve čuju i da pomognu tamo gde se može. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike