Advokat otkrio kolika kazna preti ginekologu iz Sremske Mitrovice: Ako je usmrtio bebu iz nehata, može da dobije samo godinu dana!

26.01.2024

12:27

1

Advokat Nebojša Perović kaže da u ovom slučaju treba sačekati nezavisnu odluku suda

Advokat otkrio kolika kazna preti ginekologu iz Sremske Mitrovice: Ako je usmrtio bebu iz nehata, može da dobije samo godinu dana!
Copyright Tanjug/video/Profimedia

Advokat Nebojša Perović otkrio je kolika kazna zatvora preti ginekologu-akušeru ako se dokaže da je izvršio krivično delo nesavesno pružanje lekarske pomoći Marici Mihajlović, koja ga je optužila na internetu za smrt njene bebe.

- Za ovo krivično delo, a to je nesavesno pružanje lekarske pomoći, ovde je takođe i smrtni ishod. Propisana je kazna zatvora od 2 do 12 godina, ali ako je iz nehata učinio to krivično delo pa je nastupila smrt nekog lica onda je od 1 do 8 godina. Za ubistvo iz nehata je predviđena kazna od 6 meseci do 5 godina. A ovde je još strožije - rekao je Perović.

- Kao da je to postalo nešto uobičajeno u Srbiji. Kao da sudovi više nisu bitni i tužilaštvo. Nego se unapred donosi odluka i neko se oglašava krivim. Znači, mi čujemo da je beba preminula usled akušerskog nasilja. A kako to znamo? Znači, to tek treba da se razjasni, da li je to zaista tako bilo.

Doktoru je određen pritvor. Ne znam da li je to prestroga mera u ovom trenutku. Događaj se desio, možda bude i neka blaža mera da bi se nesmetano odvijao krivični postupak. Pazite, Zakon o krivičnom postupku kaže: pritvor se određuje da bi se nesmetano vodio krivični postupak.

Ali ako mi imamo toliki pritisak na tužilaštvo, pa sutra na sud, da unapred oglašavamo neko lice krivim, znači mi urušavamo civilizacijsku tekovinu koja se zove sud. Sud je iznad svih - izjavio je on za Kurir TV.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike