Opšta bolnica Sremska Mitrovica uvela promenu nakon optužbi za akušersko nasilje: Dozvoljeno prisustvo pratioca porodilje tokom porođaja

23.01.2024

09:58

1

Pratilac je u obavezi da prethodno ispoštuje sve sanitarne uslove

Opšta bolnica Sremska Mitrovica uvela promenu nakon optužbi za akušersko nasilje: Dozvoljeno prisustvo pratioca porodilje tokom porođaja
Copyright Tanjug/Video

Upravni odbor Opšte bolnice Sremska Mitrovica doneo je odluku kojom se, prilikom porođaja,  dozvoljava prisustvo jednog pratioca koga bira porodilja.

Pratilac je u obavezi da prethodno ispoštuje sve sanitarne uslove, koji podrazumevaju donošenje nalaza sterilne koprokulture i sterilne briseve grla i nosa, koji ne smeju biti stariji od 10 dana.

Prisustvo pratnje tokom porođaja neće se naplaćivati, a o prisustvu pratioca će biti sačinjena posebna procedura u skladu sa zakonskim propisima, prenosi portal mojgradsm.

Podsetimo, svedočenje porodilje Marice Mihajlović o torturi koju je doživela u toj bolnici tokom porođaja, usled čega je novorođenče preminulo, pokrenulo je pravu lavinu i izazvalo brojne reakcije širom zemlje. Tužilaštvo je pokrenulo istragu ovim povodom.

Nakon njene potresne priče koju je iznela u javnost optužujući lekara da je svojim postupcima doveo do smrti njenog deteta, i druge porodilje su se oglasile svedočeći da su slična iskustva doživele u istom porodilištu, ali i u nekim drugim porodilištima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike