Istorija pod opsadom: Borba za očuvanje ostataka manastira Bogorodice Hvostanske! (FOTO)

23.01.2024

18:45

0

Manastir, smešten na obroncima Mokre Gore, poznat je po svojoj bogatoj istoriji, bivši je sedište Hvostanske eparhije i mesto gde su se čuvali brojni kulturni artefakti

Istorija pod opsadom: Borba za očuvanje ostataka manastira Bogorodice Hvostanske! (FOTO)
Ilustracija - Copyright Wikipedia

Manastir Bogorodice Hvostanske, poznat i kao Studenica Hvostanska ili Mala Studenica, kulturno blago od izuzetnog značaja i simbol srpske pravoslavne istorije, sada se suočava sa novim izazovom.

U januaru 2024. godine, temelji ovog drevnog manastira, koji datira još iz 6. veka, prekopavani su i oivičeni postavljanjem ograde od strane lokalnih albanske vlasti.

Manastir, smešten na obroncima Mokre Gore, poznat je po svojoj bogatoj istoriji, bivši je sedište Hvostanske eparhije i mesto gde su se čuvali brojni kulturni artefakti. Iako je većim delom uništen tokom osmanske vladavine, njegovi temelji i dalje su svedoci bogate prošlosti .

Nedavne aktivnosti uključuju postavljanje informativne table isključivo na albanskom jeziku, što se interpretira kao pokušaj prekrajanja istorije, proglašavajući ga "katoličkom bazilikom".

Ovaj potez izazvao je značajnu zabrinutost, kako među srpske zajednicom, tako  i kod Srpske Pravoslavne Crkve, koja vidi ovo kao nastavak sukoba oko kulturnog nasleđa na Kosovu.

Google Earth
 

 

U ranijim decenijama, eparhija raško-prizrenska imala je planove za obnovu manastira, ali su ti planovi poremećeni zbog geopolitičkih sukoba u regiji. Istraživački radovi obavljeni tokom 20. veka otkrili su dragocene predmete, uključujući dve plaštanice iz 14. i 16. veka, koje su sada deo riznice u Pećkoj patrijaršiji.

Ova nova situacija izaziva zabrinutost među istoričarima i vernicima, strahujući da bi dalje narušavanje ovog istorijskog mesta moglo dovesti do gubitka važnog dela srpske kulturne baštine.

Wikipedia
 

 

Apeli za zaštitu i očuvanje ovog istorijskog mesta upućeni su relevantnim međunarodnim organizacijama, u nadi da će se naći rešenje koje će poštovati i očuvati istoriju i kulturu regiona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike