Ovako će se snežni talas kretati kroz Srbiju iz časa u čas! Počinje noćas, dolazi sa severa, naša zemlja u olujnoj zoni - stiže jaka zima

06.01.2024

19:33

0

Ponedeljak će biti obeležen prodorom polarnog vazduha s severa, što će izazvati drastičan pad temperature širom Srbije

Ovako će se snežni talas kretati kroz Srbiju iz časa u čas! Počinje noćas, dolazi sa severa, naša zemlja u olujnoj zoni - stiže jaka zima
Sneg na Goliji - Copyright Instagram printscreen/_golija

Meteorolozi najavljuju da nam se napokon približava prava zimska idila, sprema se da zahvati teritoriju Srbije u narednim danima. Iako uvek postoji određeni stepen neizvesnosti oko ispunjenja prognoza, radarski snimci jasno pokazuju da je vreme da se pripremimo za dolazak velikog zahlađenja.

Naš sajt Vreme i radar pruža precizne informacije o promenama vremena iz sata u sat, omogućavajući nam da sagledamo šta možemo očekivati već od sutra. Trenutno se čini da će Božić biti obeležen kišom, uz značajan pad temperature u poređenju s prethodnim danima, dok se ka kraju dana očekuje dolazak snežnih padavina sa zapada. Prognoze ukazuju na širenje snežnih oblaka označenih roze bojom duž teritorije Srbije.

Vremenski radar
 

Predstojeći vikend donosi značajne promene vremenskih prilika koje će postepeno pripremiti teren za očekivano zahlađenje koje se prognozira od ponedeljka. Srbija će biti pod uticajem ciklona koji se širi s Jadrana, dovodeći do različitih atmosferskih uslova u različitim delovima zemlje.

Vremenski radar
 

Subota će biti oblačna, toplo i vetrovito, uz snažan jugoistočni vetar koji će na jugu Banata dostizati i olujne brzine. Očekuje se temperatura od 11 do 17°C, s tim što će u Negotinskoj Krajini biti hladnije.

Vremenski radar
 

Tokom večeri, kiša u Vojvodini prelazi u sneg, proširujući se na sever Srbije i niže delove zapadnog regiona. Tokom noći, očekuje se da sneg zahvati i centralne delove, a temperatura će pasti na 0°C.

Vremenski radar
 

U noći ka ponedeljku i tokom ponedeljka ujutro, očekuje se značajniji intenzitet padavina, posebno na planinskim područjima, što će dovesti do povećanja snežnog pokrivača.

Ponedeljak će biti obeležen prodorom polarnog vazduha s severa, što će izazvati drastičan pad temperature širom Srbije. Očekuje se oblačno i izuzetno hladno vreme praćeno snegom. Toplije temperature očekuju se na jugu i istoku zemlje, gde se prognozira kiša i susnežica, prelazeći postepeno u sneg tokom večeri.

Temperature tokom dana će biti niske, bez značajnijih oscilacija, sa prognoziranim vrednostima od -2 do 2°C, dok će na jugu i istoku zemlje biti nešto toplije, s vrednostima od 3 do 7°C.

Još hladnije u utorak, sneg u celoj Srbiji

Oblačno i još hladnije biće u utorak. Povremeno se očekuje sneg, uz postepeni prestanak padavina na severu. Maksimalna temperatura biće od -5 do 0°C, na istoku Srbije do 2°C. Dakle, u većini predela očekuju se ledeni dani, jer maksimalna temperatura neće preći 0°C.

Zahlađenje se očekuje i u Beogradu, pa će temperatura tokom većeg dela dana u ponedeljak biti oko 0°C, a u utorak od -4 do -2°C.

Sneg će početkom sledeće sedmice zabeleti celu Srbije. U većini predela očekuje se formiranje sneženog pokrivača od 5 do 15 centimetara, lokalno i preko 20 centimetara, a na planinama od 20 do 30 centimetara.

AP Photo/Matthias Schrader
 


Na području Beograda očekuje se formiranje snežnog pokrivača od 10 do 15 centimetara, u zavisnosti od dela grada, a više će ga biti u višim delovima grada.

Najmanje snežnog pokrivača biće u delovima Vojvodine i u Negotinskoj Krajini, a najkasnije će se formirati u nižim predelima na jugu i jugoistoku Srbije zbog padavina u obliku kiše i susnežice.

Već u utorak sneg postepeno prestaje na severu Srbije i to prvo u Vojvodini, u noći ka sredi i u ostalim predelima Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike