Otkrivena mračna mreža droge od koje umiru poznati, a stigla je na granice Srbije: Dileri je šalju preko pošte, sada je Balkan na meti!

22.12.2023

20:01

0

Autor: R.M.

Od predoziranja fentanilom preminuli pevač Prins, reperi Lil Pip i Kulio, kao i NFL igrač Džejlon Ferguson

Otkrivena mračna mreža droge od koje umiru poznati, a stigla je na granice Srbije: Dileri je šalju preko pošte, sada je Balkan na meti!
Fentanil u tabletama - Copyright Profimedia

Reakcija Ministarstva zdravlja posle upozorenja udruženja „Prevent“ na četiri smrtna slučaja korisnika droge fentanil u Hrvatskoj skrenula je opet pažnju na ovaj opioid koji se u kontrolisanim, medicinskim uslovima koristi za smirenje najjačih bolova kod obolelih u finalnim fazama kancera i sličnim bolestima.

Centar za monitoring droga aktivirao je Nacionalni centar za kontrolu trovanja sa VMA, Institut za sudsku medicinu, Forenzički centar MUP-a i Carinu, a sve u cilju dobijanja informacija o eventualnim registrovanim smrtnim slučajevima korisnika fentanila, kao i dostavljanja podataka o pojavi ili zapleni ove droge na teritoriji Republike Srbije.

Održan je i hitan sastanak Vladine Komisije za psihoaktivne kontrolisane supstance, a na kraju je zaključeno da od ove supstance nema registrovanih smrtnih slučajeva niti da je bilo zaplena u Srbiji.

Međutim, ovo nije prvi put da se fentanil pominje u našoj javnosti, odnosno da reaguju institucije.

Tako je početkom jula direktor Kancelarije za borbu protiv droga Milan Pekić izjavio da Srbiju najviše ugrožava heroin koji dolazi sa područja Avganistana, ali da je fentanil u zloupotrebi jači i od heroina.

- Izveštaji govore da je od jula 2021. do jula 2022. godine samo na teritoriji Amerike od fentanila preminulo 107.000 ljudi. On je izuzetno opasan po zdravlje, jer ugrožava život onog koji ga konzumira. Prema istim tim izveštajima, meksički karteli su se s krijumčarenja kokaina preorijentisali na krijumčarenje fentanila jer imaju veću zaradu, pošto je njegova proizvodnja lakša - zaključio je on tada.

Marihuana "albanka"

Međutim, mediji su tada preneli da se na teritoriji Srbije može naći marihuana pod imenom "albanka", a koja je prskana fentanilom, zbog čega ima neuporedivo jače dejstvo.

Kriminolog Ratomir Antonović rekao je tada za 24sedam da naziv "albanka" ne znači da je ova droga iz Albanije.

- Albanija jeste proizvođač nekih vrsta narkotika, ali mislim da je to dopremljeno iz azijskih zemalja. S druge strane, ne postoji ni neka velika kupovna moć, pa se zato plasiraju najjeftinije droge u Srbiji. Dodavanje "pojačivača" je redovna pojava, i oni najčešće doprinose jačim halucinacijama. A to se stvara sa nekvalitetnim supstancama - objasnio je on.

Profimedia
Ilustracija

Kako je Antonović pojasnio, a potvrdili i mnogi drugi, glavni razlog popularnosti ove droge je to što je jeftina onima koji je konzumiraju i prave.

Nažalost, "pioniri" njene proizvodnje bili su članovi meksičkih kartela, upravo zbog niske cene sastojaka ove droge.

- Prema podacima američkih policijskih agencija, fentanil se jeftino proizvodi od hemikalija koje uglavnom dolaze iz Kine i u SAD se krijumčare kroz Meksiko. Narko-karteli ne vide ništa loše u prodaji fentanil pilula koje bi mogle da usmrte njihove klijente, jer je veličina tržišta koje mogu da dosegnu na društvenim mrežama tolika da se taj rizik isplati - objasnio je Džejkob Gelvan, specijalni agent Agencije za borbu protiv droge u Sijetlu.

Javne ličnosti umirale od fentanila

A koliko je droga rasprostranjena, govori i podatak da je nekoliko javnih ličnosti umrlo zbog njenog korišćenja.

Konzumiranje fentanila bilo je kobno po muzičara i pevača Prinsa i repera Lil Pipa. Prvi ga je koristio zbog velikih bolova, a drugi zajedno sa drugim supstancama kao drogu.

Profimedia
Muzičar Prins

Takođe, obdukcija je pokazala i da je poznati reper Kulio preminuo iznenada u 59. godini jer se predozirao fentanilom, što je saopštio njegov menadžer. 

Čak je i NFL igrač Džejlon Ferguson preminuo u svom stanu od posledica kombinovanja fentanila i kokaina.

Mreža kreće iz Kine

Inače, Emili Feng, dopisnica NPR.org iz Kine, opisala je da se hemikalije pomoću kojih se pravi fentanil prodaju preko društvenih mreža, a da prodavci to rade pod lažnim identitetima.

Neki od njih čak dospeju pod lupu javnosti, ali se predstavljaju kao uspešni ljudi koji se bave hemijskim biznisom, i naravno uvek demantuju umešanost u narko-biznis.

Iako je Kina primarno bila izvor fentanila koji je korišćen u SAD u medicinske svrhe, pod međunarodnim pritiskom kineske vlasti su zabranile proizvodnju i prodaju njegovih varijanti još u maju 2019. godine.

Profimedia
Ilustracija

Ali kineski dileri su ubrzo stvorili onlajn mrežu, tačnije, tržište namenjeno fentanilu, koji se potom brodovima direktno isporučuje američkim i evropskim mušterijama, kao i meksičkim kartelima.

Kineski prodavci dilovanje kamufliraju mrežom hemijskih firmi registrovanih u zabačenim gradovima u unutrašnjosti zemlje, gde su policijski pretresi ređi nego u većim gradovima. Nakon kineskim mera, značajno je opala distribucija fentanila, ali su se dileri dosetili novog načina zloupotrebe - počeli su da proizvode i prodaju hemiju od koje se pravi ova droga.

A koliko ga je lako proizvesti, govori i činjenica da se u jednoj otkrivenoj laboratoriji u provinciji Hebej proizvodnja odvijala u dve male sobe, dok se proizvod sušio na trakama u kalupima za pečenje torti.

Prema poslednjim informacijama, dileri čak šalju pakete droge u koferima ili preko pošte, a mušterije mogu da prate njihovo kretanje širom sveta.

Zanimljivo je i to da je nakon niza mera koje su SAD sprovele u sprečavanju prodaje i proizvodnje ove droge, čak i moćna frakcija kartela Sinaloa, predvođena sinovima bivšeg meksičkog narko-bosa Hoakina Guzmana poznatijeg kao El Čapo, zabranila proizvodnju i prodaju fentanila u meksičkoj državi Sinaloa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike