"Ovo je domaći terorizam": Koverte s fentanilom stigle na adrese članova biračkih odbora u SAD

10.11.2023

10:10

0

Pisma su za sada prijavljena u Džordžiji, Oregonu i Vašingtonu

"Ovo je domaći terorizam": Koverte s fentanilom stigle na adrese članova biračkih odbora u SAD
Ilustracija - Copyright Drug Enforcement Administration via AP, File

Vlasti u SAD pokrenule su istragu kako bi identifikovale pošiljaoca koverata sa fentanilom i drugim sumnjivim supstancama koje su stigle članovima biračkih odbora u nekoliko saveznih država.

Pisma su za sada prijavljena u Džordžiji, Oregonu i Vašingtonu.

Članovi biračkih odbora u okrugu Fulton u Džordžiji, poznatom po Atlanti kao jednoj od ključnih glasačkih jedinica u državi, takođe su mešu onima koji su primili ova pisma.

Sekretar savezne države Bret Rafenspreger izjavio je da su zbog prevencije biračkim odborima poslate doze antidota - naloksona. On je ovakve postupke nazvao "domaćim terorizmom" i apelovao na osudu od strane svih zvaničnika.

U Oregonu vlasti u okrugu Lejn istražuju ko je slao sumnjive supstance, a srećom nijedan član odbora koji je bio u kontaktu sa kovertama nije imao negativne zdravstvene posledice. U Vašingtonu su četiri glasačka mesta evakuisana zbog pretnji, što je rezultiralo odloženim brojanjem glasova.

Članovi biračkih odbora u okruzima oko Sijetla takođe su dobili sumnjiva pisma sa fentanilom, ali u jednom slučaju je identifikovano da se radi o sodi bikarboni. U okrugu Pirs članovi odbora su primili poruke koje su imale "veze sa zaustavljanjem glasanja", ali nije utvrđena veza sa određenim kandidatom, religijskom grupom ili političkim pitanjem.

Profimedia
 

Sekretar države Vašington Stiv Hobs ocenjuje ove događaje kao "akte terorizma usmerene ka izbornom procesu". Sekretarijat za pravosuđe SAD i Američka pošta sprovode istragu kako bi razjasnili ovaj incident.

Fentanil, opasna droga koja je znatno jača od heroina, uzrokovala je veliki broj smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD, ali je napomenuto da je rizik od smrtonosnih posledica pri malim dozama veoma nizak.

Izbori u SAD održani su u utorak, 7. novembra 2023. Na njima su se birali gubernatori, a u nekoliko država održani su zakonodavni izbori, kao i brojne građanske inicijative, izbori za gradonačelnike i druge pozicije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike