"Frankenštajnovi" opioidi haraju Evropom: Snažniji su gotovo 50 puta od fentanila, stižu iz Kine i oponašaju efekte heroina! (VIDEO)

04.12.2023

19:45

0

Ova vrsta droge bi mogla da izazove "cunami" smrtnih slučajeva

"Frankenštajnovi" opioidi haraju Evropom: Snažniji su gotovo 50 puta od fentanila, stižu iz Kine i oponašaju efekte heroina! (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nova vrsta narkotika, koja je gotovo 50 puta snažnija od fentanila, pojavila se na ulicama Velike Britanije i mogla bi da izazove "cunami" smrtnih slučajeva u ovoj zemlji. 

Nitazeni ili kako ih drugačije zovu "Frankenštajnovi" opioidi napravljeni su tako da oponašaju efekte opioida kao što je heroin, ali mogu se mešati i sa drugim lekovima kako bi se stvorili mnogo jači efekti koji često dovode do fatalnih ishoda.

Profimedia
 

Tragovi nitazena se nalaze u heroinu i mnogim lekovima za anksioznost i depresiju, kao što je ksanaks.

U Velikoj Britaniji umrlo već 50 ljudi 

"Frankenštajnovi" opioidi ubili su već skoro 50 ljudi širom Velike Britanije, a 40 zavisnika od heroina predoziralo se prošlog meseca u Dablinu za samo 36 sati nakon što su ovi narkotici završili na lokalnom tržištu.

Policija je u oktobru zaplenila najveću količinu nitazena u istoriji posle upada u ilegalnu fabriku u severnom Londonu. 

Tada je zaplenjeno 150.000 tableta zajedno sa mašinom za presovanje pilula i 60.000 funti u gotovini.

Droga uglavnom stiže iz Kine 

Veruje se da se nitazeni uglavnom isporučuju iz Кine i postoji bojazan da bi mogli da izazovu novi rat između organizovanih kriminalnih grupa.

- Zovu se "Frankenštajnovi" lekovi jer se mogu mešati sa tabletama ili prahom. Nemaju oblik ili bilo kakav poseban izgled. Mogu da se probiju u lanac snabdevanja heroinom i lekova, tipa ksanaks, koje se kupuju onlajn ili preko društvenih medija. Veća briga je ako se probiju na tržište kanabisa jer čak 16 miliona Britanaca uzima kanabis. Lekove je krajem 1950-ih razvila švajcarska kompanija koja ih je odložila jer su bili previše moćni - rekao je stručnjak za droge Toni D'Agostino.

Nitazeni sve popularniji među dilerima 

Profimedia/Pixabay
 

Nitazeni postaju sve popularniji među dilerima droge jer se očekuje da će zalihe heroina iz Avganistana presušiti u narednih šest meseci. 

Uzrok tome je što su talibani zabranili uzgoj opijumskog maka, iz kojeg se dobija heroin, što je dovelo do toga da britanske bande traže alternativu za prodaju na ulicama.

- Sada hemičari podzemlja traže nove vrste droga jer zalihe heroina iz Avganistana počinju da ponestaju. Farmaceutske kompanije još nisu napravile testove urina ili briseva za nitazene tako da ih je teško otkriti. Znamo da su neki došli iz Кine, gde se proizvode u fabrikama. Ulazak kineskih bandi na loklano tržište mogao bi da izazove stvarnu podelu među različitim grupama dilera - navodi D'Agostino.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike