Meteorolog Todorović upozorio: Čekamo jednu od hladnijih zima, takve se dešavaju svakih 20 godina

13.12.2023

11:51

0

Jedna od naredne tri zime biće veoma jaka, ako je verovati prirodnom redosledu

Meteorolog Todorović upozorio: Čekamo jednu od hladnijih zima, takve se dešavaju svakih 20 godina
Ilustracija - Copyright Profimedia

Meteorolog Nedeljko Todorović upozorio je da nam uskoro sledi zima kakvu dugo nismo videli i koja se pojavljuje na 21 godinu.

- U Beogradu je prvi sneg pao prošle zime, 12. decembra, ali je svega dva centimetra bio debeo. I onda je bilo suvo, pa je bilo malo snega, pa ga nema 10 dana, pa padne jedno desetak. Tako da je prošle zime najveći snežni prekrivač u Beogradu zapravo pao u aprilu, tačnije 4. aprila. Bilo je u nekim delovima grada i preko 20 centimetara. To je igra prirode. Ako pogledamo statistički srednje datume prvog i poslednjeg snega u Beogradu, prvi je bio 23. novembar. A poslednji datum je 21. mart, tako da neke godine prebacimo taj datum, nekad izostane. Prošlih zima je sneg često kasnio, pao je tek možda u januari i februaru. Ali zato dođu godine ili decenije kada padne, ima ga i po pola metra - rekao je Todorović.

AP Photo/Matthias Schrader
 

On je podsetio da su februara 2012. bili zaleđeni Sava i Dunav, a u Beogradu je bilo 53 centimetra snega. 

- Čitav februar bio je leden, bilo je 20 takozvanih ledenih dana. Znači, sve vreme je temperatura bila ispod 0 stepeni. To je prava zima. Ali takve zime dođu jednom u osam ili 10 godina. I između toga su ove naše zime - malo kiša, malo sneg, malo toplo, malo hladno. Možda će naredna zima bita dobra zima. Postoji neponovljivost onih pravih zima. Dakle, 1962. godina, 1984, 2005. godina i onda posle 21 godine, a to je ritam Sunca, dolazi dobra zima. Dakle, u naredne tri zime treba da bude jedna od oštrijih zima - objasnio je on za Kurir.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike