Učeničke zadruge novi hit u srpskim školama: Uče decu da rade, a pritom i zarađuju!

30.11.2023

20:11

0

Autor: I.K.

Škola osniva učeničku zadrugu, a njeni članovi su učenici, nastavnici, roditelji...

Učeničke zadruge novi hit u srpskim školama: Uče decu da rade, a pritom i zarađuju!
Copyright Profimedia

Ministarstvo prosvete dodelilo je danas direktorima 36 osnovnih škola u Srbiji ugovore o finansijskoj podršci učeničkim zadrugama. Od 2020. godine do danas učeničkim zadrugama dodeljeno je 65 miliona dinara. Učeničke zadruge razvijaju potencijal i radne navike učenika, kao i njihove preduzetničke kompetencije. Jedan od zadataka učeničkog zadrugarstva u našim školama je i spoznaja vlastitih sposobnosti i sklonosti učenika, te opredeljenost za buduće zanimanje.

Ministarstvo prosvete
 

Rad u učeničkim zadrugama omogućava da učenik slobodno vreme provede organizovano, kreativno i rekreativno, a pritom zanimljivo i korisno.

Iako je samo učešće u radu učeničke zadruge dobrovoljno, pristupanjem učenik preuzima obavezu rada u njoj i postaje odgovoran za njen rad i uspeh, pa i neuspeh. Zajedničkim radom učenika, nastavnika, ali i roditelja, jača se i vaspitna uloga škole. Pored toga, zadruge ostvaruju i ekonomsku dobit, ali ona nije najvažniji cilj. Iskustvo govori da je u školama u kojima postoje učeničke zadruge smanjeno vršnjačko nasilje.

Veliki broj učeničkih zadruga bavi se poljoprivrednom proizvodnjom, štampanjem reklamnog materijala, šivenjem uniformi, izradom suvenira za turističke organizacije, navodi se u Vodiču za učeničke zadruge Ministarstva prosvete.

Angažovanjem u ovim zadrugama, đaci zapravo stiču interesovanja koja mogu da ih opredele za buduće zanimanje, ali pre svega omogućava da đaci organizovano, a na kreativan način, provode slobodno vreme. Na taj način razvijaju pozitivne karakterne crte i stiču veštine. 

Profimedia
 

Škola osniva učeničku zadrugu, a njeni članovi su učenici, nastavnici, roditelji... Učenička zadruga može da obavlja proizvodnu, prodajnu i uslužnu delatnost, odnosno da obavlja društveno koristan i humanitarni rad. Đaci u okviru zadruge mogu da pružaju, na primer, ugostiteljsko-turističke usluge, frizersko-kozmetičke, razne popravke, mogu da pružaju izdavačke i štamparske usluge, prodaju udžbenika i školskog pribora...

Kada je reč o humanitarnom radu, mogu da pružaju pomoć u učenju učenicima koji imaju teškoće u učenju, da organizuju nabavku školskog pribora za učenike nižeg socijalno-ekonomskog statusa, da prikupljaju sredstva u humanitarnim akcijama, brinu o nemoćnim osobama... 

Novac zarađen u okviru učeničke zadruge škole mogu da koriste za kupovinu mašina, opreme, sredstava i materijala za rad zadruge.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike