Doktor Aleksandar teško je bolestan, a ne prestaje da leči pacijente: Prikačen je na kiseonik čak i u ordinaciji, a ima samo jednu želju!

27.11.2023

19:01

0

"Ja jednostavno želim da dišem i da vodim život doktora koji u svojoj ordinaciji pomaže pacijentima", za 24sedam govori dr Babić

Doktor Aleksandar teško je bolestan, a ne prestaje da leči pacijente: Prikačen je na kiseonik čak i u ordinaciji, a ima samo jednu želju!
Copyright Privatna arhiva

Dirljiva priča dr Ivice Zdravkovića iz Požarevca o njegovom kolegi, doktoru iz Trebinja Aleksandru Babiću, koji živi uz pomoć kiseonika gotovo 24 sata dnevno, ali ipak ide na posao kako bi lečio svoje pacijente, odjeknula je u celom regionu. Dr Zdravković je priču o lekaru Babiću podelio kako bi što više ljudi čulo za čoveka koga on opisuje sledećim rečima: jedan car, dobričina, šaljivdžija, srce kao kuća... Zbog ozbiljne dijagnoze cistične fibroze koja iziskuje gotovo celodnevno korišćenje kiseonika, bilo bi poželjno da neka od klinika u inostranstvu razmotri mogućnosti lečenja ovog lekara. 

Dr Aleksandar Babić za 24sedam ističe da ga je ova objava kolege dirnula.

- Kolega dr Ivica Zdravković je moj mentor i medicinski uzor. Njegova objava je iskrena, kolegijalna i u duhu Hipokratove zakletve. Pozitivni komentari prijaju, ali nije moj cilj da se reklamiram, nego da se izlečim i još maksimalnije pomažem pacijentima. Ja jednostavno želim da dišem i da vodim život doktora koji u svojoj ordinaciji pomaže pacijentima, a svoje slobodno vreme provodi sa suprugom, koja je divna i odana osoba, moja životna saputnica u kompletnom emotivnom i svakom drugom pogledu - navodi za 24sedam dr Babić.

Kada je reč o cističnoj fibrozi, ističe da ima otežano disanje, brzo zamaranje, anemiju, mršavost. Bolest prate i niska saturacija i loš kapacitet pluća, što iziskuje gotovo 24-časovnu potrebu za koncentratorom.

- U nekim idealnim okolnostima i situaciji, kada koristim koncentrator kiseonika mogu da radim, ali čim se "izduvam" - kolabiram. Lečio sam se u Sremskoj Kamenici, trebinjskoj bolnici, banji Slatina, a najbolje mi je bilo u periodu kada sam pet godina zaredom bio u Sokobanji. To me je držalo najviše zdravim - navodi dr Babić za 24sedam.

Privatna arhiva
Dr Aleksandar Babić

Dodaje da je od malih nogu bio okružen belim mantilima, da je često imao upale pluća, te da je od drugog razreda osnovne škole znao da će biti lekar. Ovaj hrabri čovek je, inače, medicinski fenomen, jer ima situs inversus totalis, ili totalnu inverziju organa, tzv. Kartagenerov sindrom. Njemu srce kuca sa desne strane, i ne samo to - svi unutrašnji organi kod njega su kao u ogledalu u odnosu na ostale ljude. Reč je o izuzetno retkoj pojavi, koju takođe ima nekoliko svetski poznatih ličnosti, kao što je glumica Ketrin O'Hara.

Nema predaje

Uprkos svemu, doktor ne dozvoljava da poklekne pred svakodnevnim izazovima.

- Ako nemam neku akutnu infekciju, a koristim kiseonik, obavljam redovno svakodnevne aktivnosti. Odem na posao, odradim smenu, čitam knjige, a poneke i pišem. Pratim NBA, Noleta... Volim i automobilizam, ali i sve one sitnice kao bilo koji čovek na svetu - da popijem kafu, da pojedem medeno srce i kolače koje pravi moja supruga - priznaje dr Babić, i ističe da mu supruga Zlata pruža izuzetnu podršku.

Privatna arhiva
Dr Babić sa suprugom Zlatom koja mu pruža nesebičnu podršku

Opcije za lečenje cistične fibroze postoje u Beču, Španiji i u Kaliforniji u SAD, ali naravno, za to je neophodan novac. Njegov kolega dr Ivica Zdravković podelio je u svojoj objavi i link ka bolnici u Beču, ako neko ima mogućnosti da tamošnji lekari makar pogledaju dokumentaciju, budući da imaju bogato iskustvo u transplantaciji pluća.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike