Ranjena nastavnica iz "Ribnikara" ne može da dobije nacionalnu penziju: Stručnjaci objasnili šta je moguće uraditi

24.11.2023

12:44

0

Pravnici kažu da nije moguće da dobije nacionalnu penziju, ali država bi mogla da nađe mehanizam i dodeli joj neku drugu vrstu nadoknade

Ranjena nastavnica iz "Ribnikara" ne može da dobije nacionalnu penziju: Stručnjaci objasnili šta je moguće uraditi
Nastavnica istorije Tatjana S. - Copyright Printscreen/os-ribnikar.edu.rs

Nakon što je više od 13.000 ljudi potpisalo peticiju da nastavnica Tatjana Stevanović, koja je teško ranjena u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", dobije nacionalnu penziju upućeni kažu da je to teško izvodljivo ali da postoje druga rešenja.

Nacionalna penzija, pod tim nazivom, u pravnom sistemu ne postoji već se radi o posebnim nagradama.

- Država je našla neki način, to su praktično priznanja koja u toj formi dodeljuje umetnicima u kulturi, za književnike, glumce, za poseban doprinos sportista, to isto imamo tako da se te dve stvari, i gde država može da interveniše, dešavaju kroz momenat priznanja i eventualno kroz socijalnu politiku države - objašnjava Dragan Todorović iz Saveza samostalnih sindikata Beograda.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Sa idejom da nastavnica istorije, ranjena u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" dobije neki vid nadoknade, slažu se i u Savezu samostalnih sindikata Beograda.

- Naš stav je da država mora da nađe način da se profesorki Stevanović dodeli ta, nazovimo je nacionalna penzija, u nekoj formi. Država uvek može da pronađe način i ovo je jedan slučaj koji izuzetno potresa celu javnost i treba odreagovati, pokazati solidarnost i empatiju - smatra Dragan Todorović.

Može invalidska, ali nacionalna teško...

Ipak, pravnici kažu da tako nešto nije izvodljivo.

- Znamo svi kroz šta je prošla ta nastavnica, ali u ovom trenutku teško da bi ona mogla da dobije i nacionalno priznanje. Ona bi, shodno procedurama koje su regulisane propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, ukoliko se utvrdi potpuni i krajnji gubitak radne sposobnosti, ona bi mogla da ostvari pravo na invalidsku penziju - kaže Filip Bojić sa Pravnog fakulteta.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Da li se može napraviti dodatni mehanizam za konkretan slučaj, pitanje je na koje su odgovori različiti. Pravo kaže ne, ali ima onih koji misle da je, ipak, moguće, naravno, ukoliko se ispostavi da nastavnica ne može da nastavi radni odnos.

- Uz onu invalidsku penziju koja jeste zakonska kategorija, država može da nađe način za taj dodatak u vidu nacionalne penzije koji bi bio stimulativan, koji je mesečni dodatak, trajan do kraja života, nije prenosiv, ali je svakog meseca i naravno da se uskladi i prati rast troškova - kaže Todorović.

Previše je "ako" i "ali". Želja više od 13.000 ljudi, među kojima su i đaci i kolege, jeste plemenita, međutim, još je rano prognozirati kako bi pravno to moglo da se izvede.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike