Srbija nabavlja moćno oružje: Kiprani nude ultimativne mašine za uništavanje tenkova

14.08.2021

06:45 >> 19:27

0

Autor: R.M.

Helikopter Mi-35P koji nudi Kipar preteča je ruskog Mi-35M koji Srbija već ima u svojoj eskadrili

Srbija nabavlja moćno oružje: Kiprani nude ultimativne mašine za uništavanje tenkova
Copyright Mi-35P, Foto: Printscreen Youtube La Magra

Kiparski mediji objavili su da bi Srbija od te zemlje mogla da kupi 11 desantno-jurišnih helikoptera Mi-35P. Kiparski portal “Politis” piše da su pregovori počeli početkom godine i da je tim srpskih tehničara posetio vojnu bazu “Andreas Papandreu” kako bi pogledao moćne mašine.

Inače, ovi helikopteri su preteča ruskih Mi-35M koje Srbija već ima u posedu, a vojni analitičar Vlade Radulović kaže za 24sedam da su vojne mašine veoma slične.

– Ti helikopteri su stari dvasdesetak godina, a u operativnu upotrebu kiparskih snaga su ušli 2002. godine. Za razliku od naših, oni imaju malo jači dvocevni top od 30 mm, a naše “tridesetpetice” koriste onaj od 23 milimetra. Ali taj top je poznat po tome što je sa bočne desne strane helikoptera, tako da kada dolazi do dejstva pilot mora da manevriše čitavih helikopterom i usmereva smer dejstva. Kod helikoptera koje mi imamo, top je na prednjem delu ispod “nosa” i njime se manipuliše nezavisno od položaja u kom se helikopter nalazi. To znači da je manje zahtevan i precizniji – objašnjava analitičar.

Ima moćan top

Radulović kaže da kiparski Mi-35P koristi protivoklopne vođene rakete iz porodice “Ataka” i to različite varijante.

Mi-35M, Foto: Profimedia

– To su rakete dometa do šest kilometara i imaju mogućnost probijanja 800 milimetara homogenog čelika. Sa druge strane može da koriste i rakete “Šturm”, čiji je domet do pet kilometara i imaju vatrenu moć probijanja negde oko 600 milimetara čelika. Od nevođenih ubojih sredstava može da koristi različite kalibre. A dobra stvar je što mi proizvodimo nevođena raketna zrna S-5 i S-8, to je kalibar 57 mm i 80 mm – kaže on.

Kiprani primorani da ih prodaju

Razlog što su Kiprani primorani da prodaju ove helikoptere je taj što zbog sankcija Rusiji i politike EU ne mogu da ih koriste, ali ni remontuju.

– Kiprani su članica EU i zbog toga nisu mogli ni da ih remontuju, ni da ih koriste, pa su morali da ih prodaju. Njihovom kupovinom bi konačno raskrstili sa “gazelama” i poslali ih u zasluženu penziju – kaže Mlakar.

Povećali bi helikoptersku borbenu moć

Autor Vojnopolitičke osmatračnice Andrej Mlakar kaže za 24sedam da bi kupovinom ovih helikoptera dobili jako mnogo.

– Imali bi kvalitetne protivoklopne helikoptere koje 30 godina nemamo. Mi smo imali do sada “gazele” za neke davne ratove, ali za savremene ratove ti helikopterei su neprimereni. Ovim dobijamo ubitačne borbene mašine i onda bi imali 15 helikoptera što je izuzetno jaka i ubitačna moć. Svaki oklopni klin koji bi krenuo na Srbiju bi bio samleven – kaže Mlakar.

On objašnjava da Mi-35P služi za protivoklopnu borbu i po sovjetskoj doktrini su bili stvoreni za stvaranje klina unutar neprijateljske teritorije.

Pročitajte još:
– Svoju premijeru su imali u Avganistanskom ratu dok je još postojao Sovjetski savez. To je jedna ultimativna mašina za razbijanje, a što se tiče borbenih helikoptera podigli bi svoju borbenu moć barem četiri puta – kaže Mlakar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike