Prvo reši gde će otpad, pa onda možeš da gradiš: Uvedena nova ekološka pravila za gradnju, ali neće važiti samo za firme!

14.11.2023

07:40

0

Autor: R.M.

Bez plana odlaganja građevinskog otpada firme neće moći da dobiju građevinsku dozvolu, ali ni upotrebnu ako su prekršile plan

Prvo reši gde će otpad, pa onda možeš da gradiš: Uvedena nova ekološka pravila za gradnju, ali neće važiti samo za firme!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Građevinski otpad u Srbiji čini više od 75 odsto ukupnog smeća pa je Vlada Srbije nedavno donela Uredbu o načinu i postupku upravljanja otpadom od građenja i rušenja.

Tako će ubuduće građevinski investitori, odnosno proizvođači građevinskog otpada, morati da naprave plan upravljanja otpadom, koji uključuje informacije o vrsti i količini otpada koji će nastati tokom građevinskih aktivnosti. 

U Ministarstvu zaštite životne srednike kažu za 24sedam da bez ovog plana neće moći da dobiju građevinsku dozvolu. 

Ali to neće biti jedino ograničenje.

- Kada se čitav proces završi morate dostaviti dokaz da je građevinski otpad zbrinut u skladu sa zakonom, odnosno planom o upravljanju građevinskim otpadom. I onda će moći da dobiju upotrebnu dozvolu - rekli su u ministarstvu.

Profimedia
 

Međutim, postavlja se pitanje šta će biti sa fizičkim licima koja grade i da li će i oni imati iste obaveze kao građevinske firme. U ministarstvu su objasnili da će za fizička lica važiti malo drugačija pravila.

- Lica koja adaptiraju stan ili poslovni prostor do 200 kvadratnih metara ne moraju da imaju građevinsku knjigu i plan o zbrinjavanju. Ipak, dužni su da otpad prijave komunalnim službama i pravilno skladište. Novina je da će fizička lica imati mogućnost da svoj otpad ostave tamo gde je predvidela lokalna samouprava i to je određeno da bude do jedne tone bez ikakve naknade - rekli su oni.

Inače, ovo je prvi put da država propisuje pravila za upravljanje građevinskim otpadom a plan je da se na ovaj način do 2030. reciklira 40 odsto građevinskog otpada.

On bi trebalo da bude skupljan u dovoljno čvrste vreće ili kontejnere i transportovan do postrojenja za skladištenje ili tretman. Uredbom je definisano da vlasnici otpada mogu sami da vrše tretman otpada ili ga predaju operateru koji poseduje dozvolu za tretman ove vrste otpada, pri čemu troškove snosi vlasnik otpada.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike