"Građevinskim otpadom sahranjuju živu šumu": Šta se dešava na području bare Reva? (FOTO+VIDEO)

02.06.2021

17:30 >> 07:51

0

Ogromne količine betona, stakla, šuta i armatura vidljive su na svakom koraku, a tek u daljini, po obodima ovog prostranstva, nazire se i zelenilo

"Građevinskim otpadom sahranjuju živu šumu": Šta se dešava na području bare Reva? (FOTO+VIDEO)
Copyright 24sedam/ Katarina Mihajlović

Nekoliko udruženja građana i ekoloških aktivista skoro 15 dana kampuju i dežuraju na području bare Reva u palilulskom naselju Krnjača, zahtevajući zaustavljanje dovoženja građevinskog otpada i šuta koji, kako kažu, zagađuje i ugrožava životnu sredinu.

Ogromne količine betona, stakla, šuta i armatura vidljive su na svakom koraku, a tek u daljini, po obodima ovog prostranstva, nazire se i zelenilo. U blizini oboda, drveće i vegetacija sada je u jarugama, jer su naslage otpada dostigle visinu već od nekoliko metara.

Prema rečima aktiviste Gorana Petkovića iz Udruženja građana “Odbranimo reke Stare planine”, kog su reporteri 24sedam zatekli na toj lokaciji, bara Reva, koja se nalazi na samo pet, šest kilometra od centra grada, obiluje šumom i raznolikim životinjskim i biljnim svetom, postala je prava deponija građevinskog otpada koji se ovde dovozi od prošlog leta.

 

Kako kaže naš sagovornik, inače pukovnik Vojske Republike Srbije u penziji, aktivisti koji kampuju nemaju nameru da odu dok se ne nađe rešenje i ne prestane istovaranje otpada i šuta, jer je ugrožena životna sredina, kao i bujni biljni i životinjski svet.

24sedam/ Katarina Mihajlović

– Do daljnjeg nema odaska. Stalno je neko tu, organizovali smo dnevne i noćne smene. U okolini bara Reve još uvek ima životinjskog i biljnog sveta, ali deo je već uništen. Nabacan je šut, pa zatim zemlja preko toga i onda građevinski otpad. Plašim se da će nestati sav živi svet u okolini bare ukoliko se ovo nastavi – kaže zabrinuto Petković.

Ugrožen orao belorepan

Kako su poznavaoci ptica još pre nekoliko godina ukazivali, ugroženo je stanište više od 130 vrsta ptica, uključujući strogo zaštićenu vrstu poput orla belorepana.

Samo područje bare Reva uvršteno je u mesta od međunarondnog značaja gde se mogu videti čak i vidre.

Brojni meštani su se mesecima unazad žalili na ugrožavanje retkih vrsta i povećavanje rizika od poplava.

Da je bara Reva jedan od bezbroj ekoloških zločina koji se trenutno sprovode u Beogradu, potvrdio je i Aleksandar Jovanović, predstavnik Udruženja građana “Odbranimo reke Stare planine”.

– Grad Beograd je dao privremenu dozvolu “Gradskoj čistoći” da na ovoj lokaciji formira nešto što se zove nekakva deponija šuta koji će biti razvrstavan i separatisan, pritom, nema obeleženog građevinskog gradilišta, niti su izvršili procenu uticaja na životnu sredinu – objašnjava za 24sedam Jovanović.

Prema rečima našeg sagovornika, za manje od godinu dana na ovo područje izbačeno je oko milion i po tona šuta.

– Zatrpan je deo šume u kojoj obitava 130 vrsta ptica. Ovo su pluća Beograda, oni sahranjuju živu šumu. Niko od gradskih čelnika, za ove dve nedelje koliko ovde kampujemo, nije nam se obratio. Dolazio je samo ekološki inspektor, ništa nije dogovoreno, pa ostaje da vidimo šta će dalje biti – ističe Jovanović.

24sedam/ Katarina Mihajlović

Procene aktivista su da je zatrpavanjem stabala otpadom ugroženo 80 hektara šume, a kako kažu, deo šume je već uništen i brdo šuta dostiglo je visinu od nekoliko metara.

– Ako mi to sad ne odbranimo fizički, neće imati više ko. Ako sad to ne uradimo, nećemo nikad. Mi moramo da branimo svoje šume, vode, reke – zaključio je Jovanović.

Glumice pružile podršku aktivistima

U akciju odbrane bare Reve prethodnih dana uključile su se i glumice Svetlana Bojković i Vesna Čipčić.

Dok je Svetlana bila tamo, naišao je kamion koji je krenuo prema njoj, kao i ona prema njemu, ali se vozač onda zaustavio i odustao od istovara građevinskog otpada.

Predviđena izgradnja postrojenja za preradu otpada

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je jutros naložio Javnom komunalnom preduzeću “Gradska čistoća” da prekinu dovoženje građevinskog otpada kamionima na privremenu deponiju koja se nalazi pored bare Reva.

Pročitajte još:

– Privremena deponija postoji kao takva već decenijama. Tu je bilo predviđeno da se gradi postrojenje za preradu građevinskog otpada. Ne da se odlaže građevinski otpad, već da se prerađuje kako bi se dobijao materijal od koga se grade putevi – istakao je Vesić.

On je rekao da će narednih dana pozvati na razgovor ljude koji su se okupili u Revi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike