Stanogradnja sada već ozbiljno posustaje

10.11.2023

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Iako u građevinarstvu u Srbiji i dalje ima posla, vrednost izvedenih radova pokazuje da se radi mnogo više na putevima nego na zgradama

Stanogradnja sada već ozbiljno posustaje
Ilustracija - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Srpska stanogradnja sada već deli sudbinu one u Evropi, pa i u razvijenom svetu. Izvori jeftinog novca su presušili, krediti su skupi, a cene građevinskom materijala su uz pad ostali na visokim nivoima, tako da u građevinskom sektoru sada imamo oštru podelu na one kojima je dobro – putare, i one koji gledaju šta će – zgradare.

To pokazuju i današnji podaci Republičkog zavoda za statistiku, koji potvrđuju informacije sa terena, gde investitori samo završavaju započete poslove, a malo novih gradilišta sa zgradama se otvara, i pored toga što je ponovo porastao broj izdatih građevinskih dozvola.

Screenshot: RZS
Indeksi vrednosti građevinskih radova u Srbiji 2021-23.

 

Prema podacima RZS koji su prikupljeni za III kvartal 2023. godine, vrednost izvedenih radova na teritoriji Republike Srbije porasla je u tekućim cenama za 19,3% u odnosu na III kvartal 2022. godine. U stalnim cenama (kada se odbije porast troškova građe, materijala i usluga), ukupna vrednost građevinskih radova porasla je 15,8% međugodišnje.

Taj podatak i ne bi bio tako loš da razlika između radova na zgradama, koje uglavnom plaćaju privatni investitori, i onih na ostalim građevinama, uglavnom infrastrukturnim koje plaća država, nije ogromna. Kod zgrada je rast u stalnim cenama, što odražava veći obim posla, samo 3,1% međugodišnje, a na ostalim građevinama 22,3%.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Stanogradnja stala još u 2022.

 

Još gore za visokogradnju od godišnjeg poređenja izgleda ono kvartalno, koje pokazuje aktuelni trend. Tu je u vrednosti radova na zgradama pad i u tekućim i u stalnim cenama – za 2,7, odnosno 4,8 odsto.

Razlog ovakvog pada je sad već gotovo jednogodišnje zatišje na tržištu nekretnina, gde je značajno opala potražnja za stanovima uslovljena nedostatkom novca i skupim hipotekarnim kreditima. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, pad tržišta nekretnina u novcu je 10 odsto, a u obimu prodaje 16 odsto. Samo 6,6% vrednosti prometovanih nekretnina je pokriveno kreditom.

Vojvodina se probudila

U III kvartalu 2023, gradilo se najviše na severu Srbije, odnosno vrednost izvedenih građevinskih radova u stalnim cenama najviše je povećana u Regionu Vojvodine, za 54,4%.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Kretanje vrednosti stanogradnje po regionima

 

Zatim sledi Beogradski region, sa povećanjem od za 12,1%, pa Region Južne i Istočne Srbije, za 2,4%, dok je vrednost izvedenih građevinskih radova opala u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, za pet odsto, u odnosu na isti kvartal 2022. godine.

To je drugačiji trend nego što je viđen u 2022. godini, kada je stanogradnja rasla samo u Šumadiji (4,45% međugodišnje) i na jugu Srbije (čak 24,5%), dok je bila u padu u Beogradu (-3,11%) i Vojvodini (4,45%).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike