Ovde će se školovati najbolji tekstilni tehničari u Zapadnoj Srbiji: Gradi se novi objekat za čačanske đake

10.11.2023

12:15

0

Vrednost ove investicije je nešto više od 36 miliona dinara, koja su izdvojena iz gradske kase

Ovde će se školovati najbolji tekstilni tehničari u Zapadnoj Srbiji: Gradi se novi objekat za čačanske đake
Copyright RINA

Mašinsko-saobraćajna škola iz Čačka pravi je rasadnik mladih majstora, koji sve češće biraju da se obrazuju upravo u ovoj ustanovi, pa su odeljenja puna.

Sada se gradi objekat za učenike tekstilnog smera, koji pohađaju dualni sistem obrazovanja.

Vrednost ove investicije je nešto više od 36 miliona dinara, koja su izdvojena iz gradske kase.

- Čitav sistem dualnog obrazovanja u našem gradu inicirali su naši privrednici, pre svega tekstilne industrije, gospodin Radojičić, vlasnik kompanije Tiffany production i gospodin Pantović vlasnik kompanije P.S. FASHION. Sasvim je bila opravdana njihova potreba za kadrom, kako bi se ove kompanije sve više širile i zazuzimale tržište. Objekat koji se gradi na površini od oko 320 metara kvadratnih je prizeman, sa četiri učionice, koje će biti opremljene i računarima i mašinama za šivenje, avpredviđena je i prostorija za izložbeni prostor, gde će učenici prikazivati sve ono što rade - rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

RINA
 

On je dodao da se u okviru Mašinsko-saobraćajne škole već naredne godine, uz podršku Vlade RS očekuje i gradnja regionalnog trening centra u vrednosti od 1.700.000 evra, ne samo za tekstilnu, već i za metalostrugarsu industriju, mehatroniku i elektroniku.

- Još toliko novca očekujem od Vlade RS za opremanje, i to će biti jedan od četiri trening centra u republici - rekao je Todorović, zahvalivši privrednicima, Privrednoj komori Srbije, Kancelariji za dualno obrazovanje na razumevanju i ulaganju u naš grad, ističe gradonačelnik.

Todorović je podsetio da se već tri godine radi na ozakonjenju zgrade u kojoj se nalazi Mašinsko - saobraćajna škola, koja nije legalna, kako bi se stekli uslovi da se ona u potpunosti rekonstruiše.

RINA
 

Ova škola je od 2017. godine ušla u sistem dualnog obrazovanja, sada ima sedam obrazovnih profila po dualnom sistemu, a pohađa ih 135 učenika.

- Izgradnjom posebnog objekta za učenike tekstilnog smera, oni će svakako imati mnogo bolje uslove za svoje obrazovanje. Ono što nas veoma raduje je najava izgradnje trening centra za koji su potrebna ogromna sredstva. Predviđeno je da se trening centar koristi za formalno i neformalno obrazovanje, gde se mogu angažovati svi stručnjaci iz bilo koje škole ili ustanove, kako bi realizovali nastavu, obuke... Sva potrebna oprema će biti u tom prostoru, koji će svakako biti reprezentativan - rekao je direktor Mašinsko-saobraćajne škole Mirko Lazović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike