Tuga! Našoj humanitarki jedna mama tražila je fotku deteta i rekla: Ona je preminula, ali to je jedina slika gde se tokom bolesti nasmejala!

10.11.2023

20:45

0

Prvo humanitarno delo Anastasija je uradila već sa 12 godina u Hramu svetog Save

Tuga! Našoj humanitarki jedna mama tražila je fotku deteta i rekla: Ona je preminula, ali to je jedina slika gde se tokom bolesti nasmejala!
Anastasija Vujić sa obolelim detetom - Copyright Privatna arhiva

Anastasija Vujić (18) počela je još u osnovnoj školi da se bavi humanitarnim radom, a trenutno je završna godina gimnazije i još uvek rado pomaže bolesnoj i usamljenoj deci.

Imala je samo 12 godina kada je učinila svoje prvo humano delo, a pre nekoliko godina je dobila i zlatnu plaketu za najhumanije delo.

- Najveću motivaciju sam dobila u jednom trenutku kada sam počela da razmišljam da li to pravi bilo kakvu promenu i da li to nekome toliko znači. Javila nam se jedna žena i tražila je fotografiju svog deteta. Rekla nam je da smo bili kod njih u bolnici, pa ako možemo da joj damo sliku devojčice koja je bila sa nama na slici. Mi smo joj, naravno, poslali fotografiju. Pitali smo je kako je devojčica a ona je rekla:"Moja devojčica je preminula, ali to je jedina slika gde se u svojoj bolesti nasmejala". Nakon toga znala sam da nije uzaludno sve što smo radili i to me je nateralo da nastavimo dalje i usrećimo još više dece - priča ona.

Anastasija kaže da je do sada dobila više od 15 zahvalnica iz bolnica i ustanova koje je posetila, a otkrila nam je i kako animira ljude da učestvuju u humanitarnim akcijama.

- Trudila sam se da gde možemo podignemo svest o tome i uključimo ljude na što više mesta. Najviše se priključuju u crkvi. Ima jedan đakon Vlada koji se trudi da svu decu koja dođu u crkvu priključi. Takođe, u mojoj školi sam probala da čitam obaveštenje pa da se priključi ko hoće, a i nekim svojim prijateljima pričam o akcijama pa ih pitam da li i oni imaju nekoga ko bi se priključio. Imamo i grupu koji su organizatori, a oni organizuju svako u svojoj školi ili na fakultetu... - priča nam Anastasija.

Privatna arhiva
 

 

Bolesna deca više cene život

Ova humana devojka primetila je nešto kod dece kojoj često pomaže, a zbog čega bi mnogi koji su zdravi trebalo da se zamisle.

- Iskreno, oni nekako više cene svoj život i više su zahvalni i srećni na onome što su dobili nego mi koji imamo, da kažem, normalan život. Oni cene svaku sekundu i jedino što žele je da budu zdravi. A mi imamo milion glupih želja, milion glupih problema na koje se žalimo i niko ne ceni to što ima. A oni svaku sitnicu slave. Recimo, kada smo igrali sa tom decom stoni fudbal to je bilo za njih nešto najzanimljivije na svetu. To me je oduševilo... Ili, kada smo počinjali, deca su zajedno ustala i pevala:"Kad si srećan...". Fascinantno mi je koliko su oni srećni sa svojim životom, a mi se žalimo na neke gluposti - ispričala nam je ova devojka.

Njen rad podržavaju mama Jelena, koja radi u banci, i tata Nenad, inače nastavnik veronauke.

Privatna arhiva
 

Mama nam je otkrila i kako je, zapravo, sve počelo.

- Ona je počela od 12-13 godine da se bavi humanitarnim radom. Deca sa cerebralnom paralizom su bila u Hramu Svetog Save. Pošto je Anastasija pevala u crkvenom horu dobila je paketić, ali ta deca ih nisu dobila. Ona je uzela taj paketić i dala ih njima! To ju je dotaklo i rekla je da je bila mnogo srećna kada je podelila paketić, jer je videla da deci znači ta ljubav i pažnja. I da bi volela da pomaže deci! - kaže Jelena i tako je krenula u svojoj školi da skuplja slatkiše i obilazi decu po bolnicama.

Jelena kaže da je Anastasija bila kako u dečijim bolnicama, tako i u domovima, ali i školama za mališane sa posebnim potrebama.

Privatna arhiva
 

Međutim, njena mama kaže da Anastasija ima decu koja joj pomažu ali želi da animira više njenih vršnjaka. Jelena kaže da je problem u tome što među mladim generacijama nema dovoljno empatije, zbog čega bi trebalo čitavo društvo da više animira i promoviše prave vrednosti i humanost.

- Mi smo uznemireni što su deca ravnodušna u školama. Ona skuplja te slaktiše i grickalice, nikada nije problem za to. Ali mislim da je previše propagande za rijalitije a da se ne ističu dobre stvari kao što je humanost - naglasila je Anastasijina mama. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike