Gde će im duša? Postavljali lažne humanitarne kutije za skupljanje novca u ime udruženja koje se stvarno bavi humanitarnim radom

10.02.2022

12:56

0

U nekoliko trgovinskih objekata u Valjevu pojavile se lažne humanitarne kutije na kojima se nalazi plakat humanitarne fondacije “Rodi se na lepom mestu”

Gde će im duša? Postavljali lažne humanitarne kutije za skupljanje novca u ime udruženja koje se stvarno bavi humanitarnim radom
profimedia-0312264223 - Copyright Profimedia

Već danima neko u Valjevu zloupotrebljava ime Udruženja “Rodi se na lepom mestu” i putem kartonskih kutija, postavljenih u nekoliko trgovinskih radnji, prikuplja novac navodno za prihvatilište za decu. Reč je, međutim, o klasičnoj zloupotrebi imena ovog valjevskog udruženja, a da li je u pitanju i prevara građana, trenutno istražuju nadležni državni organi.

Udruženje “Rodi se na lepom mestu” osnovano je pre četiri godine i pred kraj prošle godine završilo je svoju misiju – akciju prikupljanja novca za obnovu Odeljenja ginekologije i porodiliša Opšte bolnice u Valjevu. Međutim, pre izvesnog vremena u nekoliko valjevskih  trgovinskih objekata, radnji, pekara i butika pojavile su se takozvane humanitarne kutije u koje se ubacuje novac, a na kojima se nalazi plakat humanitarne fondacije “Rodi se na lepom mestu”, sa frotografijom troje mališana, sloganom “Zamisli da je tvoje” i dinarskim i deviznim računom za uplatu, ali bez telefonskog ili nekog drugog kontakta, kao i preciznog objašnjenja za šta se novac na taj način skuplja.

Na ovu pojavu reagovali su iz Udruženja “Rodi se na lepom mestu” objavom na njihovoj zvaničnoj fejsbuk-stranici i informacijom da je akcija prikupljanja sredstava za ginekološko-akušersko odeljenje valjevske bolnice zapravo završena.

- Nedavno su se pojavile kutuje za prikupljanje sredstava na kojima je naveden naziv našeg udruženja. Ograđujemo se i upozoravamo sve da mi kao Udruženje “Rodi se na lepom mestu” više ne prikupljamo sredstva. Čak ni broj žiro računa, kao ni logo našeg udruženja nisu ispravni. Molimo sve da paze kome upućuju donaciju. Do sada smo sva pristigla sredstva koristili namenski i isključivo za nabavku medicinskih instrumenata za porodilište i ovakav vid zloupotrebe našeg imena je nedopustiv – saopštava Udruženje “Rodi se na lepom mestu”.

 

 

Preciziraju da njihovo ime, s obzirom na to da su registrovani u APR-u, ne može koristiti neka druga organizacija i da su nekoliko vlasnika trgovinskih objekata, kod kojih su uočene sporne kutije, obavestili da ne stoje iza te akcije.

“Blic” je u jednoj radnji u Valjevu zatekao kutiju koju je tu, po rečima zaposlenih, pre desetak dana donela jedna žena i zamolila da tu budu postavljena “bez ikakve obaveze” uz poruku: “Pa, ako neko nešto novca ubaci, lepo.”

- Pojma nismo imali da je to naziv drugog udruženja, nama je ta osoba rekla da na ovaj način prikupljaju novac za neko prihvatilište za decu u Valjevu. Kutija nije baš na vidnom mestu, ali generalno slabo ko i ostavi koji dinar. Otkako je postavljena, ni ta osoba ni neko drugi iz te navodne organizacije nije došao da je isprazni ili preuzme – nemalo su, u razgovoru za ovaj list, bili iznenađeni zaposleni u toj valjevskoj trgovini na informaciju da je regularno i zvanično Udruženje “Rodi se na lepom mestu” završilo svoju akciju.

Iz tog udruženja, inače, prijava o zloupotrebi imena prosleđena je policiji u Valjevu, a “Blicu” su izvori iz istrage potvrdili da je o svemu obavešteno i nadležno tužilaštvo i da je u toku rad o prikupljanju obaveštenja.

Udruženje „Rodi se na lepom mestu“, osnovano na inicijativu tadašnjeg načelnika Ginekološko-akušerskog odeljenja dr Nenada Dimitrijevića, za tri godine svoje misije prikupilo je putem donacija 250.000 evra. Zahvaljujući tom novcu, ovo odeljenje i porodilište bolnice u Valjevu bogatiji su za tri ultrazvučna aparata, tri CTG aparata, za prvi radio-nož i operacionu salu za patologiju grlića materice, uz najnoviji porođajni sto, opremu i instrumente za sale za porođaje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike