Skandal u Filološkoj gimnaziji: Profesor na ekskurziji pio sa učenicima, pa onda spopadao maturantkinje

10.11.2023

11:38

0

Učenice koje su bile na meti profesora prijavile su ga drugim profesorima, a onda sve ispričale i roditeljima nakon povratka sa ekskurzije

Skandal u Filološkoj gimnaziji: Profesor na ekskurziji pio sa učenicima, pa onda spopadao maturantkinje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Profesor beogradske Filološke gimnazije napravio je skandal na maturskoj ekskurziji u Italiji jer je, kako se nezvanično saznaje, omogućio maturantima da dođu do alkohola i konzumiraju ga, a onda, kako tvrde svedoci, i pio sa njima i "nedolično se ponašao i spopadao učenice".

Učenice koje su bile na meti profesora prijavile su ga drugim profesorima, a onda sve ispričale i roditeljima nakon povratka sa ekskurzije.

Roditelji su o tome obavestili direktora i policiju, a da je do incidenta došlo potvrđeno je i u Upravi Filološke gimnazije.

- Prijavljeno je uznemiravanje. Preduzete su sve zakonom predviđene mere: pokrenut je disciplinski postupak i suspenzija. Došlo je do raskida radnog odnosa. Profesor više nije član kolektiva naše škole. O svemu su obaveštene nadležne institucije - kratko su rekli nadležni iz Filološke gimnazije.

Oni nisu želeli da preciziraju do kakvog je tačno "uznemiravanja" došlo, ali su apelovali na odgovorno postupanje u vezi sa ovim slučajem zbog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, jer pored punoletnih, u ovom incidentu bilo je i maloletnih učenika.

Profimedia
Ilustracija

 

Potvrđeno i u ministarstvu

I u Ministarstvu prosvete potvrđeno je da je došlo do incidenta na ekskurziji za koji su blagovremeno po protokolu obavešteni od strane nadležnih iz Filološke gimnazije.

- U svakoj pojedinačnoj situaciji zlostavljanja ili nasilja učenika nad učenikom, učenika nad nastavnikom i nastavnika nad učenikom reaguje i postupa škola, a Ministarstvo prati postupanje ustanova. Povodom incidenta u Italiji, škola je odmah po povratku suspendovala nastavnika i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak. Disciplinski postupak nije krivični postupak, zaposlenom se izriču mere, a ne kazne i sankcije - kažu u Ministarstvu prosvete.

Suspendovan, pa dao otkaz

Dodaju da je, s obzirom na to da je zaposleni posle pokrenutog disciplinskog postupka i rešenja o udaljenju sa rada podneo zahtev za raskid radnog odnosa, doneto rešenje o prestanku radnog odnosa.

- Najteža mera disciplinskog postupka je prestanak radnog odnosa, do koga je i došlo. Škola je odmah po povratku dece sa ekskurzije organizovala podršku učenicima i održava stalnu komunikaciju sa roditeljima učenika - kažu u Ministarstvu prosvete.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike