U Srbiji ima žena sa dve vagine i materice! Lekari tvrde da im to nije ništa novo, a evo da li mogu da zatrudne u obe istovremeno!

23.10.2023

07:50

0

Autor: I.K.

Javnost je ostala zatečena, ali lekari kažu da ova genetska anomalija zapravo i nije toliko retka

U Srbiji ima žena sa dve vagine i materice! Lekari tvrde da im to nije ništa novo, a evo da li mogu da zatrudne u obe istovremeno!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Svetski mediji preneli su nedavno priču o devojci iz Velike Britanije koja ima dve vagine i dve materice. Javnost je ostala zatečena, ali lekari kažu da ova genetska anomalija zapravo i nije toliko retka, te se i srpski ginekolozi susreću sa njom.

Uterus didelphys, takođe poznat kao dvostruka materica, je stanje u kojem se žena rađa sa dve materice, dva odvojena grlića materice i ponekad dve vagine, iako to nije uvek slučaj. Nastaje zato što kod ženskog fetusa materica počinje kao dve male cevi. Kako se fetus razvija, cevi se obično spajaju i stvaraju jedan veći, šuplji organ - matericu. Ponekad se cevi ne spoje u potpunosti i svaka se razvija u poseban šuplji organ tako da se žena rađa sa dve materice.

Devojke uglavnom sve do odlaska kod ginekologa odnosno prvog ultrazvučnog pregleda ni ne znaju da imaju ovaj deformitet jer nema nikakvih simptoma zapravo. Menstruacija može da bude potpuno uredna i ide istovremeno iz obe materice tako da i u tu ostaje neprimećeno, osim ako se ne javljaju problemi u smislu bolnih menstruacija, obilnog krvarenja i slično. U tim slučajevima se pristupa detaljnijim analizama i onda se ustanovi dijagnoza - Uterus didelphys.

Nije ovo i jedina anomalija, a kako za 24sedam kaže prof. dr Mima Fazlagić, ginekolog, lekari se ne tako retko sreću sa ovom ili sličnim anomalijama materice. 

- Pošto je u pitanju genetska odnosno kongenitalna anomalija, onda se i njena manifestacija razlikuje od slučaja do slučaja. Retko se preporučuje hirurška intervencija, uglavnom se prati i tretira hormonima po potrebi. Kada se ustanovi da žena ima ovu anomaliju, radi se kompletna dijagnostika i lekar savetuje tretman, navodi dr Fazlagić.

Ističe da žene sa ovim anomalijama, a ima ih nekoliko, mogu najnormalnije da zatrudne i iznesu trudnoću. Mogu u obe materice istovremeno da nose po plod, što je bio slučaj i kod nas.

-Nekada naravno može da dođe do komplikacija, takve trudnoće se pomno prate i reaguje se po potrebi. Ipak, žene često iznesu trudnoću bez problema iako je u ovakvim slučajevima svaka od te dve materice manja. Može eventualno da se preporuči ranije carski rez, ako lekar proceni da može da dođe do komplikacija kako beba raste u stomaku. Imali smo slučaj u praksi da je žena u obe materice nosila po plod i iznela trudnoću bez problema, napominje dr Fazlagić.

Kako obe materice paralelno funkcionišu, obe imaju menstruaciju, pa pošto može da dođe do obilnijeg krvarenja, ginekolog može da preporuči hormonsku terapiju koja će regulisati ovu pojavu. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike