Transplantacija koja može da promeni svet: Žena donirala organ sestri kako bi se ostvarila kao majka

23.08.2023

13:40

0

Autor: 24sedam

Iako je trajanje operacije premašilo prvobitno planirano vreme, rezultati su bili izuzetno pozitivni. Implantirana materica pokazala se kao potpuno funkcionalna

Transplantacija koja može da promeni svet: Žena donirala organ sestri kako bi se ostvarila kao majka
Copyright Promo

U Velikoj Britaniji nedavno je uspešno obavljena prva transplantacija materice, što predstavlja značajan korak u rešavanju problema neplodnosti kod određenih žena.

Operacija je izvedena na ženi (40) koja već ima svoje dvoje dece. Ona je "poklonila" svoju matericu mlađoj sestri (34), koja je rođena bez ovog reproduktivnog organa.

 

 

Operacija je trajala oko 17 sati i uključivala je složen proces uklanjanja materice iz tela donora i njeno presađivanje u telo sestre. Zahtevala je saradnju dva tima sa ukupno osam hirurga, koji su radili u susednim operacionim salama.

Iako je trajanje operacije premašilo prvobitno planirano vreme, rezultati su bili izuzetno pozitivni. Implantirana materica pokazala se kao potpuno funkcionalna.

Jedan od hirurga koji je vodio transplantaciju rekao je za "Dejli mejl" da ima preko 80 odsto šanse za uspešnu trudnoću.

- Pri porođaju carskim rezom u 37. nedelji smanjio bi se pritisak na doniranu matericu, a majka bi tada imala izbor da zadrži matericu za još jednu trudnoću ili da je ukloni - objasnili su lekari.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike