Profesor istorije je strog, repuje i đacima deli crvene i žute kartone: Upoznajte Dušana Koprivicu Ćačeta, koga đaci obožavaju

19.10.2023

12:25

0

Dušan Koprivica Ćače ističe da je naučio mnogo trikova od raznih kolega, a sve ih je iskombinovao i primenio na svoj jedinstven način

Profesor istorije je strog, repuje i đacima deli crvene i žute kartone: Upoznajte Dušana Koprivicu Ćačeta, koga đaci obožavaju
Dušan Koprivica Ćače - Copyright Printscreen/RTS

U OŠ "Milena Pavlović Barili", nastavnik istorije Dušan Koprivica Ćače nije samo običan predavač. Deca ga vole i poštuju, iako je poznat po svojoj strogosti. On nije samo nastavnik, već i umetnik koji svoje slobodno vreme posvećuje repovanju i pisanju tekstova.

Dok je studirao, Dušan je radio kao konobar, gde je crpeo inspiraciju za svoje pesme.

- Uvek su me zanimali problemi običnog čoveka, a u tome se često krije i humor. Svi delimo iste brige i radosti, i to me je inspirisalo da izrazim svoje misli kroz reči i ritam. Odlučio sam se da repujem nekim svojim naglaskom, odnosno naglaskom kojim ljudi pričaju u Kuršumliji, a to je ljudima bilo zanimljivo - otkriva Dušan.

Želja da bude nastavnik rodila se još dok je bio u petom razredu, što je postala njegova prva ljubav. On veruje da je ključ uspeha u tome kako se profesor postavi u različitim situacijama i kakav autoritet stekne među đacima.

Printscreen/RTS
 

 

- U početku je bilo izazovno jer sam radio i šaljive pesme, a važno je bilo očuvati svoj autoritet. Ipak, uz podršku kolega, uspeli smo da pronađemo pravu ravnotežu. Sada sve teče glatko - objašnjava Dušan.

Nastavnik ističe da je naučio mnogo trikova od raznih kolega, a sve ih je iskombinovao i primenio na svoj jedinstven način.

Njegova strogost čini časove interesantnijim za učenike, koji znaju da mogu očekivati opomenu, žuti ili crveni karton ako se ne pridržavaju pravila.

Dušan Koprivica i dalje nastavlja da snima pesme na različite teme, inspirišući i obogaćujući obrazovanje svojih đaka na jedinstven način. Njegova predanost nastavi i umetnosti pokazuje da se strast i ljubav prema obrazovanju mogu kombinovati na neobičan, ali izuzetno efikasan način.

Dušan Koprivica, poznatiji pod umetničkih imenom Ćače, rođen je u Kuršumliji. Završio je studije istorije na Filozofskom fakultetu u Prištini sa privremenim prebivalištem u Kosovskoj Mitrovici. Profesor je istorije u osnovnoj školi u Beogradu, gde i danas živi. Zvaničnu muzičku karijeru započeo je 2015. godine, iako se repom bavio i ranije. Pored šaljivih hitova, sarkastičnih i kritičkih tekstova u svojim numerama, u kojima promoviše i dijalekat svog kraja, odnosno južne Srbije,  ističu se i rodoljubive pesme "Albanska spomenica" i "Ovde ostajem", koja se intertekstualno nastavlja na čuvenu Šantićevu...

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike