Najvažnije ulaganje u našem zdravstvu: Mamografi i magnetne rezonance biće raspoređeni od Vračara do Vladičinog Hana

12.10.2023

10:38

0

Direktorka RFZO je najavila da će 22 magnetne rezonance, 20 mamografa, UZ aparati, rendgen aparati i skeneri će ući u zdravstvene ustanove

Najvažnije ulaganje u našem zdravstvu: Mamografi i magnetne rezonance biće raspoređeni od Vračara do Vladičinog Hana
Copyright RTS printscreen

Država će u narednom periodu nabaviti 22 magnetne rezonance (MRI) i više od 20 mamografa što je najveća nabavka medicinske opreme do sada. Direktorka RFZO-a Sanja Radojević Škodrić kaže za RTS da će aparati biti raspoređeni “od Vračara do Vladičinog Hana“, a da su cilj prevencija i smanjanje lista čekanja.

Predsednik Srbije najavio je da će ubrzo veliki broj opština u Srbiji dobiti magnetne rezonance, mamografe i ultrazvučne aprate, koji će uz nabavku rendgen aparata i CT skenera koštati desetine miliona evra.

"Ovo je dosad najvažnije ulaganje u našem zdravstvu – 22 magnetne rezonance, 20 mamografa, brojni ultrazvučni aparati, rendgen aparati i skeneri će ući u naše zdravstvene ustanove. Jako je važno ono što je predsednik najavio, mesta gde će biti stavljeni aparati su od Vračara do Vladičinog Hana, u razne zdravstvene ustanove, od kliničkih centara preko opštih bolnica do domova zdravlja", rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Profimedia
 

 

Sve to, kako ističe, pokazuje da je sada fokus države na prevenciji i smanjenju lista čekanja. Da bi se do toga došlo, potrebna su dva preduslova.

"Prvo, da je nivo zdravstvene zaštite vrlo visok, a to je omogućeno upravo zahvaljujući dugogodišnjem ulaganju u nove bolnice, kao što smo videli, to se nastavlja – 19 bolnica će sada biti renovirano, u nove aparate, nove dijagnostičke metode, inovativne lekove, ne samo za retke bolesti, već i za brojne druge maligne i nemaligne bolesti. Dakle, sada možemo da se okrenemo prevenciji. Ulaganje u prevenciju je najskuplje, a prevencijom se bave samo bogate zemlje na svetu. Drugi uslov je, naravno, da imamo finansija za to", rekla je Radojević Škodrićeva.

Skraćivanje lista čekanja

Zahvaljujući magnetnim rezonancama trebalo bi da se reše liste čekanja.

"Kada se stavi još jedan magnet u Kragujevac, automatski se smanjuju liste čekanja u Valjevu, jer se tamo sada šalju pacijenti iz Kragujevca. Takođe, Šabac i Loznica će dobiti magnete i neće više slati pacijente u Valjevo. Dakle, u Valjevu smo rešili liste čekanja", navodi direktorka RFZO-a.

Oktobar je, inače, mesec borbe protiv raka dojke, bolesti koja, ukoliko se otkrije na vreme može biti potpuno izlečena. Međutim, u Srbiji nije takva situacija. Rak dojke najodgovorniji je od svih maligniteta za najveću smrtnost naših žena - godišnje premine više od 1.700.

Profimedia
 

 

Nabavka mamografa trebalo bi da omogući da se rak otkrije na vreme. Direktorka RFZO-a ističe da je mamografija, u odnosu na preventivne preglede karcinoma grlića materice značajno manje, da postoji poboljšanje u 2023, ali da je nedovoljno.

Zahvaljujući pokretnom mamografu koji se nalazi ispred RTS-a u Takovskoj 10 i nabavci opreme, trebalo bi da bude urađeno mnogo više od 11.203 mamografije koliko ih je dosad urađeno u 2023. godini.

Preventivni pregledi širom Srbije

U nedelju će u celoj Srbiji, u svim domovima zdravlja, u 150 zdravstvenih ustanova, biti obavljeni preventivni pregledi.

"Ovo sve što država radi je jedna karika, najskuplja, ali pored te karike potrebno je da promenimo i svest građana. Iz tog razloga organizujemo akcije preventivnih pregleda. Prošle nedelje smo ponovo pokrenuli u Beogradu, u svim domovima zdravlja za žene preventivni pregled za borbu protiv karcinoma dojke, a kod muškaraca se radi PSA marker koji pokazuje da li postoji karcinom prostate", rekla je Radojević Škodrić.

Profimedia
 

 

I ove nedelje se nastavlja ista akcija, od 8 do 16 časova, ali u celoj Srbiji.

"Ukupno u 150 zdravstvenih ustanova će biti urađeni preventivni pregledi. Dalje se nastavlja u oktobru, samo što će se raditi preventivni pregledi i za štitastu žlezdu i kardiovaskularne bolesti, zato što je pokazano da u Srbiji najčešće građani boluju upravo od ovih bolesti, gotovo svaki drugi ima problem sa štitastom žlezdom, a oboljenje od kojeg najčešće umiru su upravo kardiovaskularne bolesti", rekla je Radojević Škodrićeva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike