Višedecenijskom propadanju arheološkog nalazišta došao je kraj! Belo brdo u Vinči postaće važna tačka na kulturnoj mapi Evrope!

28.02.2023

18:30

0

Prioritet je da se nalazište zaštiti, da se na adekvatan način prezentuje i da se stvore uslovi za nastavak istraživanja - rekao je za 24sedam arheolog Dragan Janković

Višedecenijskom propadanju arheološkog nalazišta došao je kraj! Belo brdo u Vinči postaće važna tačka na kulturnoj mapi Evrope!
Belo brdo Vinča - Copyright 24sedam

Neolitski lokalitet Belo brdo u Vinči nalazi se na samo 14 kilometara od Beograda, a nakon decenija zanemarivanja i propadanja konačno je počela sanacija klizašta zbog kojeg ovo svetsko arheološko nasleđe godinama nepovratno "klizi" u Dunav.

Naime, saniranje klizišta samo je prvi korak u uređenju ovog lokaliteta prema usvojenom arhitektonsko-urbanističkom rešenju, tako da ono postane nezaobilazna stanica na turističkoj i kulturnoj mapi Evrope, najavili su iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Sanacija klizišta je preduslov za uređenje najuže zone arheološkog nalazišta i izgradnju Centra za posetioce. Pored sanacije, ključna je izgradnja drenažnog kolektora za atmosferske i otpadne vode kako bi se dugoročno rešio problem erozije na lokalitetu. Ovim rešavamo i višedecenijski problem stanovništva u neposrednoj blizini lokaliteta, koje će u narednoj fazi biti priključeno na ovaj kolektor - rekla je Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

24sedam
 

Sanacija se izvodi na osnovu Studije zaštite arheološkog nalazišta od štetnog dejstva vode, koju je uradio Institut "Jaroslav Černi", a studija predviđa nekoliko faza.

- Projekat sanacije podrazumeva izgradnju potpornih armiranih šipova na prostoru dunavske obaloutvrde ispred lokaliteta, štiteći najugroženiji sektor arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči. Zavesa šipova će zaustaviti klizanje terena i omogućiti stabilizaciju za dalja arheološka istraživanja. Na ostalim sektorima lokaliteta će biti postavljena mreža instrumenata koji će omogućiti najsavremeniji monitoring na prostoru celog lokaliteta. U ovoj fazi sanacije će biti izvedena i izgradnja zida od armiranog sedimenta celom dužinom lokaliteta, koja ima funkciju zaštite od visokih voda Dunava, ali i dejstvo kontratega koji stabilizuje klizište - objasnio je dr Miroslav Kočić, izvršni menadžer projekta.

Muzej na otvorenom

Usvojeno rešenje uređenja lokaliteta Belo brdo podrazumeva prenamenu najuže zone nalazišta tako da postane svojevrsni muzej na otvorenom, kao i izgradnju Centra za posetioce, uređenje priobalja lokalne reke Bolečice i Dunava i izgradnju naučno-istraživačkog centra.

Dragan Janković, arheolog i kustos Muzeja grada Beograda na arheološkom nalazištu "Belo brdo" u Vinči rekao je za 24sedam da ovaj projekat predstavlja jedan veliki korak napred.

24sedam
 

- Prioritet je da se nalazište zaštiti, da se na adekvatan način prezentuje i da se stvore uslovi za nastavak istraživanja. Ovaj projekat će zaštiti lokalitet Belo brdo, a sa adekvatnom zaštitom stećiće se uslovi za nastavak iskopavanja. Kada bude izgrađen arheološki park sa Centrom za posetioce i naučno-istraživačkim centrom, stvoriće se mnogo bolji uslovi nego što sada u ovom trenutku imamo, kako za posetioce, tako i za sam lokalitet - rekao je Janković za 24sedam.

Iskopavanja počela pre više od jednog veka

Arheološko nalazište Belo brdo u Vinči jedno je od najznačajnijih lokaliteta neolitske kulture poznato po počecima urbanog života u zajednicama, razvoju kreativnosti i umetničkog zanatstva, kao i tehnološkoj revoluciji - prvom topljenju metala na svetu.

U toku iskopavanja, koje je započeo 1908. profesor Beogradskog univerziteta dr Miloje Vasić, otkrivene su brojne kuće i zemunice sa ostacima materijalne kulture praistorijskog čoveka.

Wikipedia
Iskopavanja oko 1920. godine

Između 5300. i 4500. god. p.n.e. prostor današnje Srbije i centralnog Balkana postaju kulturno središte Evrope, a na mestu današnje Vinče formirano je veliko naselje.

Evropski i svetski centar za izučavanje neolita

Na zvaničnom predstavljanju projekta uređenja lokaliteta Belo brdo krajem prošle godine, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da ovakav pristup pokazuje promenjen odnos Srbije prema kulturnom nasleđu, kao i da ima želju da ovaj lokalitet postane evropski i svetski centar za izučavanje neolita.

TANJUG/ Sava Radovanović
Premijerka Ana Brnabić

Predsednica Vlade dodala je da se nada da ćemo uskoro ući u proceduru za procenu univerzalne vrednosti za upis Vinče na Listu svetske kulturne i prirodne baštine.

Ekspertska misija

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je preko stalne delegacije Republike Srbije pri Unesku potvrdio da je u 2023. planirao sredstva za ekspertsku misiju Ikomosa (ICOMOS je stručno savetodavno telo Centra za svetsko nasleđe), saopštili su iz Ikomosa.

Dolazak ekspertske misije, koja će proceniti potencijalnu izuzetnu univerzalnu vrednost (OUV) lokaliteta Vinča i uticaj sanacionih radova na očuvanje autentičnosti i integriteta dobra očekujemo ovog proleća.

Wikipedia
 

Vlada Srbije ulaže više od tri miliona evra

Vlada Republike Srbije će kroz kapitalni projekat uređenja lokaliteta Belo brdo uložiti više od tri miliona evra kako bi se nalazište očuvalo i postalo, ne samo turistička destinacija, već i centar izvrsnosti za proučavanje neolitske kulture u Evropi.

Kapitalni projekat implementira Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, u direktnoj saradnji sa nacionalnom platformom Srbija stvara u okviru Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Ministarstvom kulture, Gradom Beogradom i Muzejom grada Beograda.

Pored toga, sanacija i revitalizacija nalazišta delimično je finansirana iz sredstava Ambasadorskog fonda za zaštitu kulturne baštine (AFCP), Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Po završetku sanacije, počinje uređenje priobalja Dunava, sa pešačko-biciklističkom stazom i sadržajima za individualne i porodične aktivnosti, od čega će najviše koristi imati upravo lokalno stanovništvo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike