Kralj, udovica i osveta: Neispričana priča Ilkinog atentata!

11.10.2023

06:50

0

Nakon hapšenja, tokom istrage Jelena je tvrdila da je delovala sama

Kralj, udovica i osveta: Neispričana priča Ilkinog atentata!
Copyright Foto: Wikipedia

Sunčan dan u srcu jeseni prekinula je zapanjujuća vest: ispred Saborne crkve u Beogradu, žena je pucala u kralja Milana Obrenovića! Incident koji se dogodio tog dana ostao je upamćen kao Ilkin atentat.

Reč je o Jeleni Marković, udovici pukovnika Jevrema Markovića koji je streljan zbog sumnjivog učešća u Topolskoj buni. Tragična sudbina njene porodice motivisala je Jelenu da izvede ovaj očajnički čin.

Pukovnik Jevrem Marković, brat poznatog Svetozara Markovića, streljan je 1878. godine po naređenju kneza Milana Obrenovića.

Wikipedia
Jevrem Marković

 

I danas postoje sumnje da li je Jevrem zaista bio deo zavere ili je bio žrtva političke intrige.

Ilustracija/Wikipedia
 

 

Legenda kaže da se Jelena nad grobom svog muža zavetovala da će ga osvetiti, rekavši: "Kad već nemamo sina da te osveti, ja ću to učiniti."

Nakon četiri godine planiranja, Jelena je izabrala Sabornu crkvu kao mesto za izvršenje atentata. Iznajmljujući sobu preko puta, strpljivo je čekala pravi trenutak.

Taj trenutak stigao je 11. oktobra kada se kralj Milan vratio iz Beča.

Dok je kralj celivao ikonu, Jelena je pucala, ali nije ga pogodila. Kuršum koji je ispalila čuvan je kao relikt. Kralj Milan ga je kasnije optočio draguljima i nosio kao iglu za kravatu.

Nakon hapšenja, tokom istrage Jelena je tvrdila da je delovala sama. Iako su postojale sumnje u političku pozadinu ovog čina, ništa nije dokazano. Ilka je osuđena na smrt, ali je kasnije pomilovana i poslata na robiju u Požarevac.

Tragično, pronađena je mrtva u svojoj ćeliji nekoliko sedmica kasnije, a njena rođaka Lena, koja je takođe bila povezana sa atentatom, pronađena je obešena u svom zatvoru.

Zvanično, obe smrti su proglašene samoubistvima, ali ove okolnosti ostaju obavijene velom tajni.

Bonus video

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike