Zlatna medalja za "Beoaviju" na Međunarodnoj izložbi inovacija u Sevastopolju!

06.10.2023

12:39

0

Ovaj projekat je proglašen najboljim inovativnim rešenjem i na Šestom kupu nacija mladih inovatora koji je u junu održan u okviru 37. međunarodne izložbe pronalazaka "Pronalazaštvo Beograd 2023"

Zlatna medalja za "Beoaviju" na Međunarodnoj izložbi inovacija u Sevastopolju!
Copyright Foto: Mašinski fakultet

Кoncept projekta bespilotne letelice sa promenljivom konfiguracijom „ModularX“ studentskog udruženja "Beoavija" osvojio je prvo mesto i zlatnu medalju na Međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija "Novo vreme”, koja je održana krajem septembra u Sevastopolju.

Ovaj projekat je proglašen najboljim inovativnim rešenjem i na Šestom kupu nacija mladih inovatora koji je u junu održan u okviru 37. međunarodne izložbe pronalazaka "Pronalazaštvo Beograd 2023".

- ModularX je jubilarni deseti projekat našeg tima, čija je misija bila edukacija članova u različitim procesima s kojima se susrećemo tokom rada u timu - kaže Nevena Đokić, potpredsednica Udruženja studenata vazduhoplovstva "Beoavija".

Ovi mladi talentovani ljudi su posebno ponosni na modularnu konfiguraciju letelice čija je primarna svrha obuka pilota za upravljanje bespilotnim letelicama.

Foto: Mašinski fakultet
 

 

- Naš cilj je bio da razvijemo letelicu koja će biti lako upavljiva, jednostavna za izradu i ekonomična za proizvodnju, kako bi se eventualne štete tokom obuke lako popravile ili zamenile novim komponentama u slučaju totalnog oštećenja - ističe naša mlada sagovornica.

Termin "modularna konfiguracija" znači da letelica ima više različitih konfiguracija.

- ModularX ima tri konfiguracije: "V rep", "rep" i "VTOL". Posebno značajna je "V rep" konfiguracija, koja je ima ključnu ulogu u validaciji do sada neispitivanih proračuna stabilnosti za ovakvu vrstu repa. Zato je rad na jednom ovakvom projektu veoma značajan za studente, jer omogućava dodatno usavršavanje članova sektora za aerodinamiku u oblasti aerodinamičkih proračuna, ali i članova sektora za strukturu, koji su ovog puta zaduženi za dizajniranje različitih konfiguracija letelice, kako bi se pripremili za buduće izazove - ističe Nevena.

Foto: Mašinski fakultet
 

Udruženje studenta vazduhoplovstva „Beoavija“ je osnovano u novembru 2017. godine na inicijativu studenata sa Кatedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu i jedini su predstavnici Univerziteta u Beogradu i Republike Srbije na međunarodnim takmičenjima širom Evrope. Iako mlad tim, za kratko vreme su ostvarili brojne uspehe i Srbiji doneli brojna odličja i nagrade.

Foto: Mašinski fakultet
 

O njihovom znanju, stručnosti i posvećenosti najbolje govore realizovani projekti: tri bespilotne transportne letelice (Rejven TL18, Rejven 19 i Feniks), 2 letelice VTOL konfiguracije (letelica "Osa" s kojom su 2020. godine osvojili 3. mesto na "New Flying Competition“ i letelica "Кos"), kao i rakete: "Aurora 1", koja je osvojila četvrto mesto u generalnom plasmanu na „Airbus Sloshing Rocket Workshop" 2019. godine, "Aurora 2“, koja je na istom takmičenju 2021. godine zauzela treće mesto i "Aurora 3", s kojom su 2022. godine osvojili prvo mesto na ovom prestižnom takmičenju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike