Jeftiniji roming u zemljama EU: Čak 38 operatera od ovog meseca spustilo cene za građane Zapadnog Balkana

06.10.2023

11:15

0

Operateri su se dobrovoljno obavezali da smanje jaz između rominga podataka i domaćih naknada kada putuju između EU i Zapadnog Balkana u oba smera

Jeftiniji roming u zemljama EU: Čak 38 operatera od ovog meseca spustilo cene za građane Zapadnog Balkana
Ilustracija - Copyright Profimedia

Korisnici mobilnih telefona u regionu Zapadnog Balkana imaće niže račune za prenos podataka kada su u zemljama Evropske unije zahvaljujući početku primene sporazuma "Roam like at home" od 1. oktobra, a cilj je da se cene rominga podataka približe domaćim cenama do 2028. godine.

U decembru prošle godine 38 telekomunikacionih operatera iz EU i Zapadnog Balkana pristalo je da snizi cene rominga podataka, podseća Delegacija EU u Srbiji.

"Ovaj sporazum je sada stupio na snagu, što znači da je prenos podataka u romingu između Zapadnog Balkana i EU postao pristupačniji i građanima i preduzećima u ovim regionima", navodi se u saopštenju. Savet za regionalnu saradnju (RCC) i Evropska komisija podržali su ovaj proces.

Operateri su se dobrovoljno obavezali da smanje jaz između rominga podataka i domaćih naknada kada putuju između EU i Zapadnog Balkana u oba smera, a inicijalna sniženja cena trenutno sprovode telekom operateri koji učestvuju.

Mnogi od njih nude pakete sa cenama znatno ispod dogovorenih maksimalnih granica, što ih čini dostupnim širokom spektru potrošača.

Dalja smanjenja su planirana za 2026. godinu, prateći dogovorenu dinamiku, sa ciljem da se cene rominga podataka približe domaćim cenama do 2028. godine, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike