Sa diplomom ovog fakulteta kažu "nema čekanja na birou", a kompanije se otimaju o studente već pred kraj studija

27.02.2023

09:00

2

Na tržištu rada najveće interesovanje vlada za diplomiranim i master inženjerima mašinstva, a posle toga slede IT sektor, elektrotehnika

Sa diplomom ovog fakulteta kažu "nema čekanja na birou", a kompanije se otimaju o studente već pred kraj studija
Copyright Privatna arhiva/MF

Početak marta period je kad srednjoškolci, učenici završnih godina, donose ključne odluke o svojoj budućnosti, bilo da su se već opredelili šta žele da studiraju ili još slažu kockice u glavi čime bi želeli da se bave.

Od mesta na budžetu, preko programa studiranja do visine školarine i perspektive za posao nakon studiranja, na tu odluku pored interesovanja utiče dosta faktora.

Prema statistici Nacionalne službe za zapošljavanje, na tržištu rada najveće interesovanje vlada za diplomiranim i master inženjerima mašinstva, a posle toga slede IT sektor, elektrotehnika itd.

Da "popularnost" među budućim brucošima ne opada, kada je reč o Mašinskom fakultetu, potvrdio nam je i dekan prof. dr Vladimir Popović.

Kako kaže, tradicionalno najveće interesovanje vlada za termotehniku, proizvodno mašinstvo (koje uključuje i veštačku inteligenciju, robotiku, inteligentne tehnološke sisteme), procesnu tehniku, industrijsko inženjerstvo, automatsko upravljanje, itd. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Na osnovnim studijama imamo dva studijska programa - Mašinsko inženjerstvo (ukupno 620 mesta) i Informacione tehnologije u mašinstvu (ukupno 60 mesta). Za ovaj drugi studijski program imamo veće interesovanje, kada se uzme u obzir broj prijavljenih kandidata na jedno budžetsko mesto, ali je i broj mesta mali (20) - za 24sedam.rs rekao je dekan i istakao da je u okviru fakulteta od decembra startovala pripremna nastava za buduće studente.

Bez čekanja na birou

Mašinski fakultet je poslednjih godina u samom vrhu želja budućih studenata i na glasu da se sa ovom diplomom ,,ne čeka na birou". Procenat poslova koje dobijaju studenti po završetku fakulteta to i potvrđuje, a neretko ponude od kompanija dobiju još tokom završnih godina.

Privatna arhiva/MF
 

- Dobra politika države je doprinela povećanju ponude kvalitetnih poslova za inženjere, kao i povećanje zarada u kontinuitetu. Veliki broj visokotehnoloških kompanija je otvorio svoje razvojne centre u našoj državi, što je ključno za budući razvoj. Retko dobijamo upite da nekom našem studentu pomognemo u pronalaženju posla - rekao nam je dekan i dodao da je povećano interesovanje doprinelo podizanju kvaliteta novoupisanih studenata te da prosečna ocena iz srednje škole brucoša ove godine je 4,41. 

Interesovanje brucoša za taj fakultet raste iz godine u godinu, a Popović kaže da je razlog što je njihova diploma priznata u celom svetu, pored akreditacije u Srbiji, Mašinski fakultet ima i akreditaciju nemačke akreditacione kuće, Britanske kraljevske akademije...

Dualno obrazovanje

Dualni model obrazovanja, po ugledu na nekoliko evropskih i razvijenih zemalja, primenjuje se i u Srbiji, s namerom da država obučenim visokoobrazovanim kadrom odgovori na potrebe domaćih i stranih kompanija koje posluju u Srbiji.

Mašinski fakultet
 

- Mašinski fakultet još nije akreditovao studijski program po tom sistemu, ali sa nekoliko velikih kompanija (ZF, Bosch, Brose) intenzivno radimo na njegovom razvoju na master studijama. Specifičnost je da se mora obezbediti kvalitetna nastava na fakultetu, ali i paralelno u kompaniji, kao i veći broj kompanija koje su zainteresovane za jedan studijski program - objasnio je Popović.

Studenti koji osvajaju svet

Šta je suština znanja? "Ako ga posedujete, primenite ga...". Studenti Mašinskog fakulteta to svakodnevno čine, dokaz su pobede i zapaženi rezultati koje nižu na svetskim takmičenjima u različitim oblastima.

Dekan "odlikaš" rame uz rame sa studentima

Osim uspeha fakulteta i njegovih studenata, dekan Popović se svrstava u "odlikaše", pa je nedavno obogatio policu fakulteta sa Svetosavkom nagradom i Sretenjskim ordenom.
Velika je čast, ali i velika obaveza dobiti dva tako visoka odlikovanja od svoje države. Da ne bude zabune, oba priznanja je dobio Mašinski fakultet. Smatram da smo svojim radom prethodnih decenija to i zaslužili, ali pred nama je i zadatak da dalje napredujemo, jer samo tako možemo biti, kako kaže naš moto "Korak ispred svih" - rekao je Popović.

 

Studentski centar izvrsnosti se sastoji od pet studentskih timova: Formula student, Confluence Belgrade - brodogradnja, Robotoid, ZeptoHyperTech - biomedicinsko inženjerstvo, Beoavia - vazduhoplovstvo, koji je ove godine "pokorio svet", može se reći.

- Na takmičenju Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022 u Španiji su osvojili prvo mesto, u konkurenciji 42 tima iz celog sveta. Osvojili su i četvrto mesto na takmičenju New Flying Competition 2022 u Hamburgu, gde su predstavili svoju letilicu Kos - rekao je dekan i objasnio da je fokus Fakulteta usmeren ka aktivnostima na međunarodnim projektima, na čemu će se još intenzivnije raditi.

Povećanje školarine

Prema kvotama fakulteta za upis studenata na prvu godinu akademskih studija, koje je usvojio Senat Univerziteta u Beogradu (UB), za akademsku 2023/2024. godinu biće raspisan konkurs za 15.193 studenta, a fakulteti su pojedinačno dostavili broj mesta za buduće brucoše.

Povećanje školarine za narednu akademsku godinu, od strane nekoliko fakulteta, zabrinulo je buduće studente, ali i njihove roditelje. 

Privatna arhiva/MF
 

Iako se Mašinski fakultet našao u toj grupi, sa ovim novim povećanjem školarine biti u donjoj polovini fakulteta u okviru grupacije.

- Povećanje školarine je 50 odsto, zato što nam je školarina na sličnom, veoma niskom nivou skoro 20 godina, a ovo povećanje se odnosi na narednu školsku 2023/24 godinu. Sredstva od školarina se koriste za pokrivanje energetskih troškova, održavanje zgrade i unapređenje uslova nastave. Smatramo da su i nove cene školarine niske i prilagođene standardu naših građana - izjavio je dekan.

 Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike