Nacionalna nedelja promocije dojenja: Podrška mamama da doje na poslu

05.10.2023

09:50

0

Telefonsko savetovalište 'Halo Beba' u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd kontinuirano radi na podršci majkama da doje svoju decu

Nacionalna nedelja promocije dojenja: Podrška mamama da doje na poslu
Copyright Profimedia

Ove nedelje u Srbiji se obeležava Nacionalna nedelja promocije dojenja i to simbolično 40. nedelje u godini, koliko traje trudnoća, a sve pod sloganom "Omogućimo dojenje na radnom mestu".

"Mi pratimo globalnu tematiku obeležavanja svetske i nacionalne nedelje dojenja. Svetska nedelja dojenja se obeležava u avgustu, a nacionalnu svaka država bira kada će obeležiti - mi smo izabrali simolično 40. nedelju u godini koja predstavlja vreme trajanja trudnoće", izjavila je Jelena Vasojević, iz telefonskog savetovallišta "Halo beba", Gradskog zavoda za javno zdravlje,

Ona je ukazala da ove godine globalna tematika, koja je i kod nas prihvaćena, jeste "Osnažimo dojenje i podržimo mame koje rade".

"Ta tematika možda nama i nije toliko bliska, jer je u našoj državi zaista bolovanje dugo, punih 12 meseci traje, i to je optimalna dužina dojenja koju želimo da postignemo, ali sve više mama se vraća na posao ranije. I to nam je cilj da osnažimo mame da nastave da rade i po povratku na posao", rekla je Vasojević. 

Prema njenim rečima, trebalo bi da na svim radnim mestima majke imaju uslove za dojenje, i cilj je da svaki poslodavac prepozna značaj dužine dojenja, odnosno da posao ne bude taj koji će uticati da žene prestanu da doje svoju decu. 

Ona je rekla da u svetu mame imaju pauzu na poslu od sat i po vremena da bi mogle da podoje svoju decu i da se vrate na posao. 

"Posebno je važna podrška zaposlenim majkama koje zbog prirode posla moraju da se vrate istom vrlo brzo nakon porođaja i kojima bi trebalo da se omogući da doje na radnom mestu. Istovremeno, važno je usvojiti javnozdravstvene politike koje ohrabruju žene da doje na radnom mestu i u javnosti", kaže Vasojevićeva. 

Profimedia
 

 

Ona je podsetila da telefonsko savetovalište 'Halo Beba' u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd kontinuirano radi na podršci majkama da doje svoju decu i podsticanju svih članova zajednice da podrže majke u ovim naporima. 

"Svako ko ima pitanja vezana za dojenje, dileme i nedoumice može nam se obratiti na telefon savetovališta 011/71-58-444, koji radi 24 časa dnevno, svakog dana u godini ili odgovore naći na sajtu www.halobeba.rs ili instalirati mobilnu aplikaciju Bebbo", rekla je Jelena Vasojević. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike