Oprez sa lekovima tokom dojenja: Najčešće bolesti mama i koji lekovi nisu opasni za dete

05.08.2023

08:16

0

Autor: R.M.

Uvek treba naglasiti da je lek za dojilju da bi farmaceut mogao da kaže da li medikament može biti opasan za dete

Oprez sa lekovima tokom dojenja: Najčešće bolesti mama i koji lekovi nisu opasni za dete
dojilja - Copyright Profimedia Pixabay

Veliki broj majki koje doje ponekad mora da uzima lekove, što ne bi bilo sporno da neke od supstanci preko mleka ne dospevaju u organizam bebe.

Tako su kod mama često prisutni problemi poput dispepsije, gastroezofagealnog refluksa, gastroenteritisa, opstipacije pa i hemoroida. Neke od njih posežu za lekovima koji su često dostupni bez recepta, međutim tu treba biti veoma obazriv.

Stomak

Prvo, uvek treba naglasiti da je lek za dojilju da bi farmaceut mogao da kaže da li medikament može biti opasan za dete.

- Za uklanjanje viška želudačne kiseline, koriste se antacidi, koji se ne resorbuju ili imaju minimalnu resorpciju, što znači da njihovo prisustvo u majčinom mleku nije verovatno, te se smatraju bezbednim za primenu tokom dojenja. Dugotrajna gorušica, vraćanje kiselog sadržaja i osećaj pečenja u grudima jednim imenom nazivamo gastroezofagealni refluks. On se leči inhibitorima protonske pumpe, koji se u određenom procentu izlučuju u mleko, ali se ipak smatraju kompatibilnim sa dojenjem jer nema zabeleženih neželjenih efekata kod većine lekova iz ove grupe - kaže Milica Đukanović, farmaceut Farmaceutske komore Srbije.

Ona dodaje da gastroenteritis predstavlja infekciju i zapaljenje sluznice želuca i creva koja se manifestuje povraćanjem, prolivom i grčevima u stomaku. 

- Lekovi koji se koriste u terapiji gastroenteritisa većinom su kompatibilni sa dojenjem i bezbedni su za dojeno dete – kaže Đukanovićeva.

Profimedia
 

 

Što se tiče laksativa, oni se vrlo malo ili uopšte ne izlučuju u mleko. 

- Zato se smatraju kompatibilnim sa dojenjem i za sada nemaju zabeleženih neželjenih efekata. Svi antihemoridalni lekovi namenjeni za lokalnu primenu odlikuju se vrlo slabom resorpcijom, zbog čega se smatraju bezbednim za upotrebu tokom dojenja - dodaje farmaceutkinja.

Prehlade

Ono što je često kod dojilja jesu prehlade, obično virusne. Ukoliko su lakši simptomi, lečenje se može sprovesti pomoću biljnih proizvoda, medicinskih sredstava ili lekova koji se izdaju bez lekarskog recepta.

- Tokom dojenja najbezbednija opcija je da se primeni lek ili medicinsko sredstvo lokalno. To znači da se za bol u grlu koriste odgovarajuće pastile ili lozenge koje se otapaju u ustima, da se za problem zapušenog nosa ili prekomerene sekrecije iz nosa koriste kapi ili sprejevi za nos. Na taj način lek deluje na mestu primene i zanemarljivo prelazi u mleko. Međutim, ponekad lekovi koji se primene lokalno nisu dovoljno efikasni za ublažavanje simptoma, ili se simptom ne može ublažiti lokalno (visoka temperatura, glavobolja, kašalj), pa je potrebno da dojilja popije odgovarajući lek. Tada je veća je mogućnost da lek prođe u mleko i uzrokuje neželjene reakcije kod bebe - dodaje farmaceutkinja.

Profimedia
 

Ipak, ne prolaze svi lekovi u mleko.

- S obzirom da neki bezreceptni lekovi ipak mogu proći u mleko, dojiljama savetujemo da pre nego što primene bilo koji biljni proizvod, medicinsko sredstvo ili lek bez lekarskog recepta, potraže savet farmaceuta - kaže farmaceutkinja Nikolina Skorupan.

Migrene

Ono što je specifično za 80-90 odsto žena tokom trudnoće jeste da boluju od migrene. Međutim, oko polovine žena će imati napad migrene nakon porođaja. 

- Jako je bitno da zbog terapije majka ne odustane od dojenja koje pruža enormne benefite po zdravlje deteta, jer u najvećem broju slučajeva postoji bezbedna terapijska opcija za period dojenja. Uvek je sprečavanje napada migrene najbolja opcija, kao što je na primer, Izbegavanje namirnica koje mogu prouzrokovati napad poput starog sira, suhomesnatih prerađevina, čokolade, citrusnog voća, kofeina, crnog vina, piva, hrane koja sadrži pojačivač ukusa mononatrijum glutamat. Potrebno je jesti redovno, biti fizički aktivn, boraviti na svežem vazduhu i unosite dovoljnu količinu vode. Vitamin B2, magnezijum i koenzim Q10 mogu imati vrlo značajan doprinos u prevenciji napada migrene – savetuje mr.ph.spec. Milena Milojević iz Farmaceutske komore Srbije.

Profimedia
 

 

Lek izbora za terapiju napada migrene tokom perioda dojenja je ibuprofen koji se vrlo malo izlučije u majčino mleko i ne predstavlja opasnost po bebu. Paracetamol je takođe bezbedna opcija.

- Svakom ko pati od migrene je verovatno poznata grupa lekova “triptani” koji pokazuju veliku efikasnost kod ovih glavobolja. No, dojilje bi sa ovim lekovima trebalo biti vrlo obazrive i obavezna je konsultacija sa zdravstvenim radnikom radi bezbedne primene. Sumatriptan je lek iz ove grupe lekova koji se smatra kompatibilnim sa dojenjem i tokom njegove primene se ne očekuje pojava neželjenih efekata usled niskog stepena resorpcije. Nakon upotrebe sumatriptana treba prekinuti dojenje tokom 12 sati, a izmlazano mleko u ovom periodu ne davati bebi. Ergotamin i dihidroergotamin ne smeju koristiti majke koje doje – ističe Milojević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike