Miholjsko leto u oktobru, ali će zima biti sibirska: Evo kakvo vreme prognozira meteorolog Ristić do kraja godine

02.10.2023

13:35

0

U oktobru nas očekuje miholjsko leto, ali već narednog meseca zima će pokazati svoje zube

Miholjsko leto u oktobru, ali će zima biti sibirska: Evo kakvo vreme prognozira meteorolog Ristić do kraja godine
Copyright Tanjug/Tara Radovanović/AP/Darko Vojinović

Meteorolog Ivan Ristić kaže da će početak oktobra u zapadnoj i jugozapadnoj Evropi biti topao zbog uticaja islandskog ciklona i afričkog anticiklona nazvanog "Apolon", ali već oko 5. oktobra u severnu Evropu dolaze polarni vorteks i hladan artički vazduh.

Tako bi hladan artički vazduh trebalo da se premesti na istok i jugoistok i da do kraja prve dekade oktobra zahvati veći deo istočne Evrope. Prvi sneg se očekuje u Skandinaviji, pribaltičkim zemljama i evropskom delu Rusije.

Naš region, a samim tim i naša zemlja, biće na granici svih ovih sistema, ali ne bi bilo iznenađenje da deo hladnog vazduha dođe i do nas i uslovi prvo jače jesenje zahlađenje. U svakom slučaju, nakon toga, posle Miholjdana 12. oktobra, hladan vazduh iz istočne Evrope polako će ustupati mesto toplijem sa zapada i doći će ponovo do porasta temperatura kod nas i na istoku Evrope.

Što se tiče temperatura u prve dve dekade oktobra, najviše dnevne temperature biće uglavnom iznad 20°C, u toplijim periodima od 24°C do 28°C, a kod osveženja između 20°C i 24°C.

- Jutra će biti sveža sa temperaturama od 10°C do 15°C, a po kotlinama, gde će biti maglovito, i nižim. Ukoliko bude došlo do prodora hladnijeg vazduha sa severa i severoistoka oko 10. oktobra, što nije nemoguće, najviše dnevne temperature u tom periodu biće od 15°C do 19°C, a jutarnje će pasti na vrednosti od 5°C do 10°C - najavljuje Ristić.

Nakon ovog kratkotrajnog zahlađenja najviše temperature će ponovo biti u porastu i kretaće se preko 20°C.

- Padavina u prve dve dekade oktobra biće malo uglavnom će oslabljeni talasi nešto svežijeg vazduha usloviti prolazna naoblačenja i kratkotrajno pojačan vetar.

U novembru kraj miholjskog leta

Prema najavi Ristića, treća dekada oktobra i početak novembra donose kraj miholjskog leta i promenu sinoptičke situacije, kada će sve više oblaka krenuti prema našem regionu i doneti prve prave jesenje kiše.

Profimedia
 

- Trend kišovite jeseni nastaviće se u novembru tako da se usled velike količine kiše u pojedinim danima očekuju i bujične poplave. One nastaju kada količina padavina za kratko vreme pređe 20 mm u naseljenim mestima i 40 mm u planinskim - objašnjava Ristić i dodaje.

- Temperatura će biti u skladu sa kalendarom i biće u postepenom padu tokom novembra - jutarnje od 2°C do 8°C, a najviša dnevna od 7°C do 15°C. Polarni vorteks ove godine biće slab i podeljen na tri dela. Jedan će biti nad Severnom Amerikom, drugi nad Sibirom, a treći, najvažniji za nas, baš iznad severne Evrope. To će otvoriti mogućnost da zima 2023/2024. bude kao što smo imali nekad, da temperature budu u granicama normale i puno snega koji će doneti cikloni sa centrima u južnom Jadranu i Egejskom moru - objašnjava meteorolog.

Prvi sneg, ali i snežni pokrivač u Srbiji, prema sadašnjim prognozama, očekuje se sredinom decembra, mada nas neće iznenaditi ako ga bude i ranije.

U decembru nastavak padavina

U decembru malo sunca a puno oblaka i niske oblačnosti, ponegde i magle, nastavlja se trend da će biti više padavina, ali sada snega.

Profimedia
 

 

- Jutarnje temperature od -3°C do 3°C, a najviše dnevne od 2°C do 7°C. U danima sa snežnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umeren mraz od -10°C do -5°C i maksimalnom temperaturom oko 0°C - najavio je Ristić.

Januar najhladniji

- Najhladniji, ali i najsnežniji period ove zime biće kraj decembra i prva polovina januara, totalno drugačiji scenario nego prošle godine kada smo za Novu godinu sedeli u kafićima - kaže meteorolog Ristić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Alo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike