Direktorka RFZO potvrdila: Do kraja godine besplatan skrining test za rano otkrivanje HPV

01.10.2023

09:56

0

Inicijativa i cilj Svetske zdravstvene organizacije predviđa vakcinaciju, program skrininga i adekvatan terapijski tretman obolelih žena

Direktorka RFZO potvrdila: Do kraja godine besplatan skrining test za rano otkrivanje HPV
HPV - Copyright Profimedia

Do kraja godine biće uvedeno da se o trošku RFZO fonda radi skrining-test za rano otkrivanje HPV infekcije tipizacijom, najavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

"Cilj ovog testiranja jeste da se otkriju visokorizični tipovi koji mogu da dovedu do pojave kancera, a to su pre svega HPV tip 16 i 18, koji imaju najveći onkogeni potencijal i odgovorni su za oko 70 odsto nastalih karcinoma", rekla je ona za današnju Politiku.

Radojević Škodrić je dodala da će osobe kod kojih bude ustanovljeno prisustvo visokorizičnih tipova HPV-a, a koje još nemaju nikakve simptome, ali postoji veliki rizik za nastanak maligne bolesti, morati češće da obavljaju preventivne preglede, uključujući i Papanikolau test, kako bi se u slučaju pojave promena reagovalo blagovremeno.

RTS printscreen
Sanja Radojević Škodrić

 

"Inicijativa i cilj Svetske zdravstvene organizacije za ubrzanje eliminacije ove bolesti predviđa vakcinaciju, program skrininga visokosenzitivnim testovima i adekvatan terapijski tretman obolelih žena i to formulom "90-70-90", što znači da 90 odsto devojčica primi vakcinu, da 70 odsto žena ide na redovne skrininge i da 90 odsto žena sa kancerom bude blagovremeno lečeno", objasnila je ona.

Podsetila je i da je proces imunizacije HPV vakcinom u Srbiji o trošku RFZO počeo od juna prošle godine za dečake i devojčice od devet do 19 godina, kao najbolji vid prevencije raka grlića materice i genitalne regije uopšte.

Fokus države je prevencija

Prema njenim rečima, za oko godinu dana vakcinisano je više od 26.000 dece, od kojih su većina devojčice, njih oko 20.000, dok je dečaka oko 6.000, što je svega četiri odsto ukupnog broja dece i mladih u starosnoj kategoriji od devet do 19 godina.

"Obimom vakcinacije nismo zadovoljni i jasno nam je da još moramo da radimo na tome da obuhvat vakcinacije bude veći kao i da je  potrebno intenzivnije raditi na informisanju roditelja. Treba i da ukažemo na značaj HPV vakcine za muški pol jer su muškarci ne samo prenosioci, nego i sami obolevaju", kazala je ona.

Profimedia
 

 

Radojević Škodrić je dodala i da je najviše vakcinisanih u većim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak  i Pančevo.

"Fokus države je prevencija i tome smo ozbiljno posvećeni", naglasila je ona.

Direktorka RFZO je na pitanje da li je zadovoljna kako se vode liste čekanja u bolnicama odgovorila da nije zadovoljna i da je cilj da se formiraju jedinstvene liste koje neće zavisiti od informacija koje se dobijaju od zdravstvenih ustanova, dodajući da se na tome radi sa kabinetom premijerke i Ministarstvom zdravlja.

"Ta lista će sadržati tačne podatke o svim osobama na listi čekanja sa terminima za pružanje usluge, razlozima otkazivanja, kapacitetima ustanova, kriterijumima za preusmeravanje, odgovornim doktorima koji ih vode i drugo", objasnila je ona.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike