U Srbiji vakcinisano 26.000 dece protiv HPV virusa: Potrebno da se intenzivira imunizacija

12.09.2023

15:03

0

Autor: I.K.

O trošku države uvedena je devetovalentna vakcina, a mogu da se imunizuju i dečaci i devojčice

U Srbiji vakcinisano 26.000 dece protiv HPV virusa: Potrebno da se intenzivira imunizacija
Copyright Foto: Jakov Simović

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut" do sada je vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV) primilo 26.000 dečaka i devojčica rečeno je na konferenciji "Godinu dana HPV imunizacije u Srbiji" i ocenjeno da mora da se radi na podizanju svesti o značaju vakcinacije.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić navela je da su vakcine protiv HPV virusa, koje su omogućene u Srbiji od juna 2022. godine, jedna od najvažnijih stvari koje su se dogodile u zdravstvenom sistemu naše zemlje, jer je reč o prvoj preporučenoj vakcini koja je uvedena o trošku države.

"Uveli smo o trošku države devetovalentnu vakcinu dok neke države jos uvek koriste četvorovalentnu vakcinu. O trošku države imaju pravo da se imunizuju i dečaci i devojčice, a u mnogim država imaju pravo samo devojčice", rekla je Radojević Škodrić.

Ona je istakla da mora da se intenzivira imunizacija, te da samo veći gradovi kao što su Beograd, Novi Sad, Kragujevac imaju adekvatnu imunizaciju, dok su u ostalim krajevima jako loši rezultati.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ukazala je na to da je rak grlića materice jedan od veoma ozbiljnih javno-zdravstvenih problema i podsetila da se u Srbiji svake godine otkrije 1.000 novoobolelih, dok u regionu istočne Evrope i centralne Azije više od 38.000.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek naveo je da se protiv virusnih infekcija za sada jedino možemo boriti imunizacijom, odnosno prevencijom bolesti i da je naša zemlja na tom polju napravila veliki pomak, te podsetio da su neke svetske studije pokazale da je vakcina bezbedna i da čak u 90 odsto slučajeva sprečava pretkancerogena i kancerogena stanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike