Ponos domaće vojne industrije: Srbija predstavila naoružanje na najvećem sajmu u regionu (FOTO)

28.09.2023

20:17

0

Autor: I.K.

Srpska namenska industrija pokazala je da je sve jača i da se sve više razvija

Ponos domaće vojne industrije: Srbija predstavila naoružanje na najvećem sajmu u regionu (FOTO)
Copyright Milos Tesic/ATAImages

U Beogradu je završen 11. međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2023" koji je okupio 154 izlagača iz celog sveta i na kome je predstavljeno više novih protivavionskih i protivdronskih sistema, besposadnih, zemaljskih i vazduhoplovnih platformi, kao i brojnih tipova nove municije poboljšanih karakteristika. Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas potpisivanju ugovora između Ministarstva odbrane i JP „Jugoimport-SDPR“ za nabavku i modernizaciju 92 složene borbene platforme, za potrebe Vojske Srbije, u ukupnoj vrednosti od 13,5 milijardi dinara.  

Srpska namenska industrija pokazala je da je sve jača i da se sve više razvija. 

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

Vojni analitičar Vlade Radulović ocenio je da je ovo najveći sajam naoružanja u regionu, te da se na jednom mestu mogu naći proizvođači i sa istoka i sa zapada. Najznačajnije za Srbiju, njene oružane snage i ekonomiju jeste to što su se predstavile kompanije srpske namenske industrije, kao i grupacije odbrambrene industrije Srbije, ali i privatne kompanije.

- Mnogi hoće da dođu ovde i da prikažu ne samo zbog naših oružanih snaga, već da prikažu i drugima, da pošalju određenu poruku - rekao je Radulović, i podsetio da su prisutne i kompanije iz SAD, Kine, Irana, Italije, Finske...

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

Stručnjaci, ali i građani, poslednjeg dana Sajma mogli su da se upoznaju sa novom verzijom artiljerijskog sistema "nora", popularno nazvanog "perun", zatim osavremenjenim raketnim sistemima "oganj", da vide američke džipove "hamvi", na koje su montirani protivoklopni sistemi "kornet" i "fagot", bespilotne letelice kao što je "vrabac", zatim "pegaz", kao i daljinski upravljan "mali miloš", koji može da služi kao logistika, ali ga ima i u borbenoj varijanti. 

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

General Vinko Pandurović smatra da Sajam naoružanja u Beogradu prati u korak ostatak sveta, te je istakao artiljerijsko-raketne sisteme, moderna borbena i neborbena vozila, robotizovane vazduhoplovne i zemaljske sisteme, sisteme za komandovanje, za upravljanje vatrom...

- Danas je potrebno da sredstvo bude pouzdano, mobilno, precizno, da ima veliku vatrenu moć. Rat u Ukrajini je izdefinisao novu konfiguraciju bojišta, novu taktiku i novi način pristupa, i mislim da je ovo sajam onoga što je danas u svetu i te kako prisutno - smatra Pandurović.

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

Kao prednost upotrebe dronova Pandurović je naveo to što se bojište prati u realnom vremenu i teško je ostati neotkriven, pa je podsetio da je Srbija razvila i druge dronove, kakvi su "gavran", "obad", "osica". Smatra da je obučenost naših vojnika dobra, a naoružanje izuzetno kvalitetno, poput, kako je naveo, artiljerijskih sistema, modifikovanih tenkova M-84, modifikovanih borbenih vozila M-80, "lazara", "miloša"...

Ministar odbrane Miloš Vučević istakao je da je na ovom sajmu predstavljeno više noviteta nego na prethodnim, što potvrđuje stalan napredak naših odbrambenih tehnologija. Istakao je predstavljanje sistema "nora" B52 NG, za koji je rekao da predstavlja najmoćnije, potpuno automatizovano artiljerijsko oruđe vatrene podrške, kalibra 155 mm, maksimalne brzine vatre četiri metka u minuti, ali i unapređene verzije odbrambenih vozila "lazar" i "miloš", novu modularnu automatsku pušku kalibara 6,5 i 7,62 mm, kao i nove snajperske puške.

 

Na Sajmu je prikazano više od 170 različitih tipova grupnih sredstava naoružanja, od kojih je 27 grupa noviteta koje su razvili Vojnotehnički institut i grupacija odbrambene industrije u državnom vlasništvu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike