Raketni sistemi, PVO, borbena i oklopna vozila, domaći artiljerijski sistem nove generacije: Šta ćemo sve videti na „PARTNER 2023“

24.09.2023

12:05

1

Autor: I.K.

Na sajmu će ove godine vojnu opremu i naoružanje prikazati 154 izlagača i posetiće ga više od 30 stranih vojnih delegacija

Raketni sistemi, PVO, borbena i oklopna vozila, domaći artiljerijski sistem nove generacije: Šta ćemo sve videti na „PARTNER 2023“
Copyright Ministarstvo odbrane Srbije

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „PARTNER 2023“ biće održan od sutra, 25. do 28. septembra na Beogradskom sajmu, u halama 1, 4 i 2A, kao i na otvorenom prostoru sajma. Tokom četiri sajamska dana svoje proizvode predstaviće više od 150 domaćih i inostranih proizvođača. Dan za građanstvo, kada će moći da se upoznaju sa dostignućima u oblasti istraživanja, razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme i odbrambenih tehnologija, biće u četvrtak, 28. septembra, odnosno poslednjeg sajamskog dana.

Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Ministarstvo odbrane Republike Srbije, a suorganizatori su „Jugoimport-SDPR” i Beogradski sajam, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
 Sajam „PARTNER“ najveći je i najznačajniji sajam naoružanja i vojne opreme u regionu i prilika da se javnosti predstave dostignuća u oblasti istraživanja, razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme i odbrambenih tehnologija, kao i potencijali Republike Srbije.

Od prethodnog sajma „PARTNER 2021“ do sada Vojnotehnički institut i domaća odbrambena industrija Srbije razvili su 66 novih sredstava, od kojih 21 „nulte“ serije koje su uspešno proizvedene. Od 2018. godine, od kada Vojska Srbije ubrzano napreduje, uvedeno je 188 sredstava naoružanja I vojne opreme, od čega 52 “nulte” serije.

Veći deo ovih sredstava biće izložen na predstojećem sajmu, pa će posetioci moći da vide novorazvijene artiljerijsko-raketne sisteme, sisteme PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplove, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopne sisteme, telekomunikacione sisteme i sisteme upravljanja vatrom, vozila, kao i različite vrste vođenih i nevođenih raketa i širok dijapazon savremenog naoružanja i vojne opreme iz domaće proizvodnje, razvijenog ranijih godina.

Šira javnost će, takođe, imati priliku da vidi i deo savremenih borbenih sistema koji su proizvod kapitalnog opremanja Vojske Srbije složenim sistemima iz uvoza. 

Ministarstvo odbrane Srbije
 

 

Očekuje se da se ove godine na Sajmu pojavi značajan broj inostranih renomiranih izlagača i proizvođača naoružanja i vojne opreme. Biće organizovani stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti moći da prikažu dostignuća i ideje i da razmene iskustva u oblasti odbrambene tehnologije. 

Ministarstvo odbrane Srbije
 

 

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović je istakao da će na sajmu ove godine vojnu opremu i naoružanje prikazati 154 izlagača i posetiće ga više od 30 stranih vojnih delegacija. On je naveo da će biti prikazano 26 noviteta kapitalnih borbenih sistema iz domaćeg razvoja, kao i nekoliko noviteta nastalih u okviru saradnje sa inostranim partnerima. 

-Ovde bismo izdvojili više novih protivavionskih, protivdronovskih sistema i besposadnih vazduhoplovnih i zemaljskih platformi, a planirano je i prvo javno prikazivanje najnovijeg domaćeg artiljerijskog sistema nove generacije, koji će biti veliko pojačanje Vojske Srbije, objasnio je Miloradović. 

Ministarstvo odbrane Srbije
 

 

-Na sajmu ćemo videti novu generaciju NORE, sistem se zove PERUN i on je specijalno modifikovan prema zahtevima Vojske Srbije. To će biti premijerno prikazivanje. Videćemo i novu generaciju vozila MILOŠ pojačanih karakteristika, takođe specijalno dizajniranih prema planovima razvoja Vojske Srbije, naših novih mobilnih jedinica, naveo je Miloradović.

Prema njegovim rečima, fokus srpskih razvojnih i proizvodnih napora bio je na sistemima koji su se u sukobu u Ukrajini pokazali ključnim. 

-Na primer dalekometna artiljerija visoke preciznosti i mobilnosti, novi komandni informacioni sistemi, bespilotne letelice svih tipova i namene i sistemi za borbu protiv njih, kao i naoružanje PVO generalno. Nakon eskalacije ukrajinske krize sve je to postalo fokus interesa i naših kupaca, objasnio je Miloradović.

On je istakao da je sajam "PARTNER 2023" idealna prilika za ugovaranje novih izvoznih poslova.

- Tokom sajma se očekuje potpisivanje značajnih ugovora sa ino-partnerima za izvoz kapitalnog naoružanja kojim se oprema i Vojska Srbije. Na taj način će se smanjiti cena njegove proizvodnje i imaće pozitivan uticaj na realaksiranje budžeta Ministarstva odbrane, zaključio je Miloradović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike