Novo upozorenje RHMZ! Naredna dva sata pet delova Srbije pred naletom nevremena, a od sutra "pakao"

21.09.2023

17:27

0

Autor: M. Vu.

Meteorološka služba upozorava na pojavu kratkotrajnih pljuskova praćenih grmljavinom, kao i mestimičnu kišu

Novo upozorenje RHMZ! Naredna dva sata pet delova Srbije pred naletom nevremena, a od sutra "pakao"
nevreme tutnji kroz Srbiju - Copyright Foto:Printskrin/Rainalarm

U naredna dva sata, područja Bačke, Srema i zapadne Srbije, šire područje Beograda i Pomoravlje mogu očekivati iznenadnu promenu vremenskih uslova, najavio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Nevreme je već stiglo u Beograd.

Meteorološka služba upozorava na pojavu kratkotrajnih pljuskova praćenih grmljavinom, kao i mestimičnu kišu.

Građani su savetovani da budu oprezni i preduzmu neophodne korake kako bi se zaštitili od mogućih nepogoda.

U subotu 36 stepeni, a evo šta sledi posle toga

Ovogodišnji septembar u Srbiji nastavlja da nas iznenađuje visokim letnjim temperaturama koje neretko prelaze 30°C, čak dostižući i 34°C. Međutim, očekuje se nagli preokret vremena u petak i subotu, kada će temperature biti za čak 10 stepeni više u poređenju sa prethodnim danima.

U subotu će se prema Srbiji približavati hladni front iz oblasti Alpa, donoseći sa sobom vrelu vazdušnu masu iz severne Afrike. Maksimalne temperature u petak će se kretati od 30 do 34°C, dok će u Negotinskoj Krajini biti nešto niže, do 28°C.

Tanjug/Zoran Žestić
 

Veći deo Srbije će u subotu biti obasjan suncem, uz tropske temperature koje će se kretati od 30 do 35°C. Lokalno, usled fenskog efekta južnog vetra, temperatura može dostići i 36°C, predstavljajući najvišu merenu temperaturu ovog septembra. Treba napomenuti da je prosečna maksimalna temperatura za kraj septembra od 21 do 24°C, što znači da će subotnje temperature biti izuzetno visoke za ovo doba godine.

Iako će subotnje vrućine biti impresivne, nije verovatno da će oboren apsolutni rekord. Taj podvig datira još iz daleke 1946. godine kada je 9. septembra izmereno 41,8°C.

U noći ka nedelji, posebno na severu Srbije i u Beogradu, očekuje se tropska noć, sa minimalnom temperaturom koja se neće spustiti ispod 20°C. Ovo je retka pojava za septembar.

Sa krajem subote i dolaskom hladnog fronta, očekuje se drastično pogoršanje vremena i zahlađenje. Od nedelje će biti primetno svežije, sa maksimalnim temperaturama koje će biti niže za 10 stepeni u odnosu na subotu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike