Tate, pred vama je izazov: Jedinstvena prilika da se povežete sa decom, ali bez signala za internet!

06.09.2023

08:02

0

Edukativne kampove organizuje Udruženje „Prvi put s ocem“, uz podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju

Tate, pred vama je izazov: Jedinstvena prilika da se povežete sa decom, ali bez signala za internet!
Copyright Udruženje "Prvi put s ocem"

Udruženje „Prvi put s ocem“, uz podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, organizuje dvodnevne edukativne kampove u prirodi za porodice, na kojima će roditelji, uz pomoć stručnjaka učiti da se nose sa raznim izazovima u vaspitanju dece.

- Kampovi nisu za one koji žele da se njihovom decom bave animatori, već za porodice koje su spremne da izađu iz zone komfora, da budu uzor svojoj deci kroz razne aktivnosti u prirodi. Na kampovima zajedno sa decom podižemo šator, pripremamo hranu, palimo vatru, pravimo mostiće preko reka, kupamo se, pevamo, šetamo… Kampovi će biti organizovani u septembru i oktobru, a pojedini vikendi biće specijalizovani samo za tate i sinove, ili samo za tate i njihove mezimice - objašnjava Mirko Mitrović iz Udruženja "Prvi put s ocem".

Udruženje "Prvi put s ocem"
 

Porodice će na kampovima, uz druženje, rad i zabavu, zajedno sa psiholozima tražiti odgovore na pitanja: kako biti najbolji primer detetu, koja je uloga oca u životu dečaka, a koja u životu devojčice, kako da vas tinejdžeri pitaju za savet, kako da izađete na kraj sa vršnjačkim nasiljem, kako da se postavite prema pametnom telefonu, kako otac štiti decu…

Kako navodi za 24sedam jedan od osnivača društva, Mirko Mitrović, jedan od velikih nedostataka današnjeg društva jeste to da se očevi ne bave decom, zbog čega trpe svi i deca i roditelji.

Udruženje "Prvi put s ocem"
 

- Ideju sam svojevremeno prezentovao nekolicini prijatelja i nije bilo teško ubediti ih da će nam svima biti bolje ako provodimo više vremena sa decom. Od 2010. organizovali smo na stotine kampova, ideja se tako organski širila među poznanicima. Višednevne kampove pod šatorima organizujemo u periodu od proleća do jeseni, kada vremenske prilike to dopuštaju, sada u septembru ih ima šest, pa sve do 8. oktobra - kaže Mitrović te najavljuje potom jednodnevne aktivnosti.

Ističe da se promena kod ljudi koji dođu na ovakvo druženje vidi već posle posle prvog dolaska.

- Sami kažu da su postali aktivniji, da su uvideli značaj uloge oca, da su sa decom postali emotivno bliskiji, da im se deca više poveravaju, ističe Mitrović za 24sedam.

Udruženje "Prvi put s ocem"
 

Dodaje da se tokom kampa savladaju osnovne veštine preživljavanja u prirodi.

- Nauče, ko ne zna, da upale vatru, učimo ih raznim stvarima i veštinama preživljavanja u prirodi, pešačimo i sve je to potrebno kako ne bismo sa decom bili povezani samo 15-20 minuta dnevno. To nije dovoljno. Potrebno je da se konstantno, svakodnevno bavimo decom, poručuje Mitrović.

Primećuje i da tokom ovih kampova mobilni telefon nikome i ne bude potreban osim da se napravi neka dobra fotografija ili snimak.

Udruženje "Prvi put s ocem"
 

- Mobilni telefon je u svakodnevnom životu zapravo sredstvo za lečenje dosade, a ovde nam nikad ni ne bude dosadno pa ni deca ni roditelji nemaju potrebu za njim. Najčešće tamo gde smo mi i nema signala. Nisu deca kriva što provode mnogo vremena s mobilnim u rukama. Ako mi imamo viziju šta želimo od života i u to uključimo decu, onda nemaju potrebu za telefonom kao utehom, poručuje Mitrović.

Navodi da se deca brzo po dolasku u ovakve kampove detoksikuju od digitalnog sveta.

- Deca odmah krenu da se igraju, šale, smeju, kao što su činila pre 50-100 godina. Na ovakvim kampovima nema potrebe nikoga od dece nešto ni upozoravati, zabranjivati im, ponašaju se najpoželjnije moguće, ističe Mitrović.

Udruženje "Prvi put s ocem"
 

Kamp „Tate i sinovi“ biće održan od 15. do 17. septembra na Fruškoj gori, kamp „Tate i ćerke“ od 22. do 24. septembra na Goču, a čitave porodice mogu da se prijave za kampovanje na Staroj planini od 29. septembra do 1. oktobra i u Podbukovima kod Valjeva od 6. do 8 oktobra. Ako vas brine što nemate šator i vreće za spavanje, znajte da će oni biti obezbeđeni za novoprijavljene porodice zahvaljujući podršci Ministarstva za brigu o porodici.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike