Školske uniforme podelile decu i roditelje: Stariji misle da bi se tako učenici izjednačili, mlađi ni da čuju! A šta vi mislite? (ANKETA)

31.08.2023

08:10

0

Autor: R.M.

Dok stariji smatraju da bi trebalo vratiti školske uniforme u škole, mlađi se protive čak i uvođenju dres-koda

Školske uniforme podelile decu i roditelje: Stariji misle da bi se tako učenici izjednačili, mlađi ni da čuju! A šta vi mislite? (ANKETA)
Copyright Profimedia 24sedam

Novi pravilnik o oblačenju Trinaeste beogradske gimnazije izazvao je mnogo polemike na mrežama, i dok su ga neki osuđivali, drugi smatraju da je suviše strog.

Naime, pravilnikom koji je pred početak školske godine osvanuo na sajtu škole upozoravaju se učenici da će mnogi odevni predmeti biti strogo zabranjeni.

- Molimo vas da povedete računa o zabranama koje se odnose na oblačenje: zabranjene su kratke pantalone i bermude, trenerke, majice sa bretelama, kapuljače, kratke majice koje otkrivaju stomak i helanke. U slučaju da učenik ili učenica dođu u školu nepristojno odeveni, biće opomenuti. Posle dve opomene biće umanjena ocena iz vladanja - piše na sajtu škole.

Ova pravila, naravno, važiće i za osoblje škole.

Međutim, čini se da su ova pravila prilično podelila starije i decu, kako na društvenim mrežama, tako i u anketi koju je uradio novinar 24sedam.

Tako nam je gospođa Mirjana Marković rekla da se ona zalaže za to da se uvedu uniforme u škole, baš kao što je i ona nekada nosila.

- Jesam, nosila sam. U osnovnoj se nosila kecelja, a vraćali su nas kući ako je nemamo. Jednako smo izgledali, a posle škole terajte modu. Znate kakva su današnja deca... E sad, neko ima, a neko nema... bolje ovako, da su svi isti kao u vojsci, a posle kako hoće - rekla nam je ona, i dodala da umesto unofmi može da se uvede i dres-kod.

Uniforme da deca budu jednaka

I gospođa Mira takođe smatra da treba uvesti uniforme u škole kako bi "sva deca bila jednaka".

- Išla sam u gimnaziju i nosila sam uniformu. Deca treba sva da budu jednaka, kao što smo i mi bili. Treba da se bude đak - poručila je ona.

Gospođa Boba smatra da klasne razlike među decom stvaraju komplekse siromašnim mališanima, zbog čega treba vratiti uniforme u škole.

- Kad sam je išla u školu, bilo je to tako. Deca se sada razlikuju i uzdižu sebe ona koja su u mogućnosti da imaju markiranu garderobu i mobilni. Na taj način stvaraju komplekse deci koja nisu u toj situaciji. A zbog toga dolazi do raznih nesuglasica - rekla nam je ona.

Sličan razlog za uvođenje uniformi navela je i gospođa Tamara.

- Jesam za uvođenje, jer mislim da se na taj način smanjuju klasne razlike, a deca osećaju sigurnije ako su jednaka među sobom. 

Međutim, jedan od predstavnika mlađe generacije, Nikola, apsolutno je za to da ne treba nikome određivati kako će da se oblači.

- Smatram da učenici treba da imaju pravo da nose kakvu hoće odeću. Učenicima treba da bude dozvoljeno da nose šta hoće, naravno, ne mogu da dođu goli u školu - zaključio je ovaj mladić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike