Nastavnik opomenuo devojčicu što nosi prekratku majicu, otac ga prijavio direktoru! Ilić: Zbog takvog oblačenja smanjena ocena iz vladanja!

17.03.2023

08:15

0

Autor: R.M.

Često ni sami roditelji ne znaju da im deca dolaze u školu neprikladno obučena

Nastavnik opomenuo devojčicu što nosi prekratku majicu, otac ga prijavio direktoru! Ilić: Zbog takvog oblačenja smanjena ocena iz vladanja!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Veliki broj školaraca prati trendove oblačenja javnih ličnosti, pa nije retko da neki od njih pokušavaju i da ih kopiraju. Međutim, razne ličnosti se različito oblače, pa nije retko da osobe sa estrade na nastupe idu oskudno obučene.

Međutim, takvo oblačenje kopiraju dečaci i devojčice u školama, zbog čega dolazi do situacija sličnih onoj koja se desila jednom nastavniku koji je sve objasnio na Tviteru.

- Danas na času opomenem učenicu (OŠ 7. r.) da je neprimereno obučena - prekratka majica, i konstatujem da je i juče dok je dežurala bila u istoj majici i da je to neprimereno, ali pošto sam žurio na čas nisam joj ništa rekao. Sad me zove direktor zbog usmene prijave oca protiv mene - napisao je on na Tviteru.

Međutim, veliki broj roditelja ne zna da u mnogim školama postoje takozvani dres-kod, a da njihovo kršenje može dovesti i od smanjenja ocene iz vladanja.

Pravila u oblačenju postoje

To nam je potvrdila i Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije.

- Mora da postoji neki pravilnik o ponašanju i oblačenju u školi. Kada deca kreću u školu jasno im se daje do znanja kako treba da se ponašaju, kome da se obrate, koja su pravila rada škole, kada su odmori... pa, između ostalog, i pravila oblačenja. Mislim da u svakoj školi postoji ili bi trebalo uvesti takav pravilnik - kaže ona.

24sedam/Profimedia
Ilustracija

Ilićeva podseća da je pre određenog vremena bilo priče o uvođenju školskih uniformi.

- To je stalo jer je školskim odborima i savetima roditelja data mogućnost da donesu takvu vrstu odluke. Dakle, mora da postoji dres-kod u školama - dodala je ona.

- Ne može neko da dolazi u miniću, niti u kratkim pantalonama preko leta. Uvek dečaci moraju da imaju barem preko kolena neke bermude. Vi ne možete u kratkim pantalonama i papučama da uđete u banku, tako da u jednoj vaspitnoj i obrazovnoj ustanovi deca moraju da se nauče da ne mogu da dolaze u školu bilo kako odevena - kaže ona.

Ilićeva objašnjava da postoje sankcije za školarce koji krše ove pravilnike. 

- Jedna opomena za nedolično oblačenje u školskoj prostoriji. Ne znam da li tu decu neko uči nekim granicama pristojnosti i tome kako neko ne može da se pojavi u nekoj ustanovi. Šta ona pokazuje? Pupak, stomak? Pa šta je ovo, estrada? Mislim da nije ni zdravo ni higijenski. Mora da se ide i sa nekim obrazloženjem da to utiče i na njihovo zdravlje - kaže Ilićeva.

Ideje im dolaze sa estrade

Dodaje da je viđala učenice koje su dolazile po hladnoći u kratkim jaknama i majicama, kako bi im se video pupak. 

- Onda je prosto, zbog zdravlja da se ne prehladi, ali i drugih zdravstvenih problema, pošaljite kući da se obuče - naglašava Ilićeva.

Profimedia
Moraju da postoje pravila u oblačenju

Pretpostavlja da ideje za oblačenje dolaze od estradnih zvezda.

- Mislim da njima treba u osnovnoj školi, od prvog dana, objasni da mora da postoji dres-kod, da postoje pravila ponašanja i oblačenja. Ne mogu deca da nam dolaze obučena po uzoru na neke pevačice. Pogotovo u srednjoj školi u mini suknjama. Ili u kratkim pantalonicama. Imala sam učenicu koja je došla u zlatnim, kratkim pantalonicama u školu i rekla sam joj da ne može tako odevena da dolazi. I otišla je kući i presvukla se. Mora da postoje pravila oblačenja i ne može da bude kratko, previše otkriveno, ne mogu da dolaze u papučama. Nije higijenski, zdravo, pa ni praktično - kaže ona.

Ali zanimljivo je da često ni sami roditelji ne znaju da deca dolaze u školu neprikladno obučena.

- Videla sam devojčicu na hodniku sa otkrivenim pupkom, i onda kada je čula da joj majka dolazi, drugarica je krenula da je oblači. Roditelji postave kriterijume, ali deca pokušavaju da izađu iz tih okvira. Jer u školi ko god to da primeti od profesora, opomene ih i čak upiše u knjigu dežurstva - objašnjava Ilićeva.

Ona je saglasna sa tim da detetu treba smanjiti ocenu iz vladanja zbog nedoličnog oblačenja.

- Prema zakonu, ukoliko ima više upisanih opomena u dnevniku, razredni starešina može da učenici smanji ocenu iz vladanja sa obrazloženjem da nije poštovala pravilnik o oblačenju u školi - dodaje ona.

Ipak, postoji način da se deca "istaknu" u društvu, a da to nije oblačenje. Radi se o frizurama ili pirsinzima.

- Tu ne postoji granica i sve je stvar dobrog ukusa. Svi oni vole da eksperimentišu. Imala sam učenika koji je imao na jeziku, ustima i obrvi pirsing, ali mislim da je to stvar uzrasta koji ih prati i želje da eksperimentišu. Ako im roditelji to dozvoljavaju, mi nemamo tu šta da se mešamo. Ali da dođete polugoli u neku ustanovu, to nije u redu. Kada izađe iz škole, može da se skine i u kupaći, ali u školu ne može tako - smatra Ilićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike