U Srbiji marihuana "albanka" prskana sredstvom od koga je umro Prins! Sve o drogi koja je opasnija od heroina, a može se uzeti u apoteci!

17.08.2023

20:10

0

Autor: R.M.

Fentanil je sintetički narkotični analgetik koji brzo, ali kratko deluje i jači je od morfijuma i do 100 puta, a od heroina i do 50 puta

U Srbiji marihuana "albanka" prskana sredstvom od koga je umro Prins! Sve o drogi koja je opasnija od heroina, a može se uzeti u apoteci!
Copyright Profimedia

Nakon što se je hemičar i bivši republički inspektor za kontrolu psihoaktivnih supstanci Mladen Nikolić izjavio da se u Srbiji prodaje marihuana "albanka" koja je prskana fentanilom, odnosno sintetičkim heroinom, postavilo se pitanje o čemu se zapravo radi i koliko je takva droga opasna.

Naime, fentanil je sintetički narkotični analgetik koji brzo, ali kratko deluje i veoma je jak.

Jači je od morfijuma i do 100 puta, a od heroina i do 50 puta. 

Postoje podaci da je samo 53 kilograma fentanila dovoljno da se ubije 25 miliona ljudi. Treći najveći grad na svetu Šangaj ima oko 26 miliona stanovnika.

Inače, zbog duge upotrebe fentanila može se razviti zavist veća nego od heroina. 

Ljudi koji ga uzimaju obično su veoma usporeni i nezainteresovani, mogu da gledaju u istu tačku satima, slaba im je memorija i u slučaju apstinencijalne krize počinju da se tresu, povraćaju i mogu biti izuzetno agresivni.

Foto:MUP
Marihuana

 

Fentalin se, inače, koristio za lečenje probojnog bola, a često i u pre-procedurama kao olakšivač bola pa čak i anestetik u kombinaciji sa benzodiazepinima.

Iako je ova supstanca dobra kao anelgetik već duže vreme se zloupotrebljava i koristi kao droga.

Čak i kada se koristi kao lek, lako može doći do predoziranja ili smrti. Jedan od poznatijih slučajeva koji su se završili kobno je smrt muzičara i pevača Prinsa i Lila Pipa. 

Prvi je koristio fentanil zbog velikih bolova, a drugi zajedno sa drugim supstancama kao drogu.

Inače, u zapadnim medijima se mogu naći i drugi primeri predoziranja fentalinom ali, upravo, u kombinaciji sa marihuanom.

Tako su Konektikatu čak 39 ljudi, koji su se navodno predozirali, rekli da su koristili samo marihuanu. 

Fentalin se u Srbiji može dobiti na recept lekara, ali slično kao i druga jaka opioidna sredstva, isključivo na dupli recept i ličnu kartu. Bez obzira, to ga čini veoma dostupnim za zloupotrebu pa ne treba čuditi da se marihuana prskom njegovim rastvorom kako bi imala jače dejstvo.

Srbija tržište za lošu drogu

Kriminolog Ratomir Antonović kaže za 24sedam da je Srbija, nažalost, tržište sa vrlo jeftinom i lošom drogom.

MUP Srbije
Marihuana

Antonović je komentarisao i naziv "albanka", ali smatra da ova droga ne mora biti iz Albanije.

- Albanija jeste proizvođač nekih vrsta narkotika ali mislim da je to dopremljeno iz azijskih zemalja. Sa druge strane ne postoji ni neka velika kupovna moć pa se zato plasiraju najjeftinije droge u Srbiji. Dodavanje "pojačivača" je redovna pojava i oni najčešće doprinose jačim halucinamcijama. A to se stvara sa nekvalitetnim supstancama - kaže on.

Dodaje da je "sintetika" prisutnija u Srbiji u odnosu na druge droge, odnosno da su zahtevi za njom veći.

- One su veoma dostupne iako su skuplje, a problem je što su na našem tržištu dostupnije te droge koje su veoma štetne i opasne - naglasio je kriminolog.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike