Više od 200 dece iz Crne Gore u poseti Beogradu: Gujon - Srbija brine o svom narodu, gde god da živi

14.08.2023

18:31

0

Dolazak dece iz Crne Gore odvija se u okviru realizacije projekta Omladinski kampovi

Više od 200 dece iz Crne Gore u poseti Beogradu: Gujon - Srbija brine o svom narodu, gde god da živi
Arno Gujon - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Grupa dece iz Crne Gore, njih više od 200, koja boravi u poseti Beogradu, nakon Doma Narodne skupštine, obišla je i Hram Svetog Save.

Dolazak dece iz Crne Gore odvija se u okviru realizacije projekta Omladinski kampovi koji okuplja 800 dece iz celog regiona, pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Direktor Uprave Arno Gujon rekao je da je veoma zadovoljan dosadašnjim rezultatima ove akcije i najavio njen nastavak i u narednim godinama.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Kako je rekao, za decu su pripremljeni različiti sadržaji, kako bi se upoznala sa svojom maticom i videla da su ovde "svoji na svome", da im je to druga kuća i da se pokaže na delu da Srbija brine o svom narodu, gde god da živi.

- Važno je da se u detinjstvu razvija osećanje pripadnosti i to veoma konkretno kroz uspomene koje sada poklanjamo toj deci - da ih vezujemo za Srbiju, njihovu maticu, da se međusobno povežu. Ta prijateljstva, sada stvorena, ostaće u pamćenju do kraja njihovih života - izjavio je Gujon.

Među decom bila je i Ana iz Podgorice koja kaže da u Beogradu ima mnogo lepih stvari da se obiđe.

- Sviđaju mi se muzej Nikole Tesle i Hram Svetog Save. Dolazak u Beograd i Srbiju je za mene velika počast. Mi jako volimo Srbiju - rekla je Ana.

Predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević, tokom posete Hramu, ocenio je da je ova akcija prilika da se deca iz Crne Gore bliže upoznaju sa Srbijom.

- Ta radost susreta koji se dešava ovde u Beogradu je ono najlepše što će deca poneti nazad u Crnu Goru. Obnavljamo one odnose i veze koje smo uvek imali, koji su između Srbije i Crne Gore prirodni, a pogotovo između srpskog naroda u Crnoj Gori i same Srbije - istakao je Kovačević.

Kako je najavljeno iz Uprave za dijasporu, sledeće nedelje u Beograd dolaze deca iz Bosne i Hercegovine, a posle toga i iz Rumunije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike