U Beogradu počeo prvi od šest letnjih kampova za srpsku decu iz regiona

23.07.2023

11:39

0

Kroz kampove će do 29. avgusta proći 800 srpske dece iz regiona, od 12 do 18 godina

U Beogradu počeo prvi od šest letnjih kampova za srpsku decu iz regiona
Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Arno Gujon, otvorio je danas u Beogradu prvi od šest letnjih kampova kroz koje će do 29. avgusta proći 800 srpske dece iz regiona, od 12 do 18 godina.

"Želja nam je da svako dete rođeno u regionu dobije priliku da upozna svoju Srbiju, Beograd. Ovi kampovi postaće tradicija, jer je to način da srpsku decu povežemo sa maticom", rekao je Gujon,

On je naveo da će u prvom kampu, narednih pet dana, boraviti 90 dece iz Kumanova iz Severne Makedonije, a da nakon njih u Beograd stižu i deca iz Rumunije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
 

 

Gujon je naveo da je tokom obilazaka Srba u regionu primetio da mnoga deca nisu nikad imala priliku da posete Srbiju. 

"Roditelji su nam preneli da deca imaju jaku želju da upoznaju svoju maticu a posebno Beograd koji je ne samo srpska prestonica, već prava svetska metropola. Zato smo prethodnih nekoliko meseci radili intenzivno, zajedno sa krovnim organizacijama Srba iz regiona, kako bismo im priredili nezaboravno leto u Srbiji i time ih još više povezali sa njihovim korenima”, rekao je Arno Gujon u Domu učenika "Milutin Milanković", gde su deca smeštena.

Gujon je naveo da program boravka dece u Beogradu uključuje obilazak Narodnog muzeja, Muzeja Nikole Tesle, Muzeja iluzija, Hrama Svetog Save, Ade Ciganlije - grada na vodi, Avale, Narodne Skupštine, Muzeja Jugoslavije, Botaničke bašte Jevremovac, fudbalskih klubova Crvena Zvezda i Partizan. 

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
 

 

Tokom narednih pet dana, deca, koju će sutra primiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, imaće priliku da učestvuju u raznim sportskim aktivnostima i da pogledaju nekoliko pozorišnih predstava i bioskopskih projekcija.

Gujon je podsetio da kampove finasiraju zahvaljujući predsedniku i uvećanom budžetu koji je dobila Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu dobila. 

Za kampove je izdvojeno ukupno 27 miliona dinara.

Progam sprovode Udruženja "Edukativa plus", "Nova inicijativa mladih za bolju budućnost", "Inkluzivni pokret" i “Razvojni centar Vojvodine”, u saradnji sa krovnim organizacijama Srba iz regiona.

Devojčica Angela Antovska izrazila je radost zbog dolaska u Beograd, gde je, kako kaže, bila i pre dva meseca na Svesrspkom dečjem saboru. 

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
 

 

"Kamp je prilika da se družimo, prošetamo, naučimo nešto novo o našoj Srbiji", rekla je Angela i naglasila da joj se sve svidelo što je do sada videla od Skupšitne do muzeja.

Njena drugarica iz grupe Jovana Mitrović kaže da je uvek želela da vidi i upozna Beograd. 

Mentor đaka Bojana Nikolić Veljanovska izrazila je zadovoljstvo, što će deca njih 90 narednih dana imati priliku da upoznaju srpsku kulturu, tradiciju, znamenitosti Beograda.

Navela je da je njih 10 već bilo u Beogradu na Svesrpskom dečjem saboru, ali i da je za njih ponovni dolazak u naš glavni grad velika radost.

"Značiće im mnogo što će se upoznati i sa decom iz Beograda, što će više pričati srpski i jos više usvojiti znanje o našoj Republici", rekla je Nikolić Veljanovska.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike