Naučnici razvili pilulu protiv raka: Ubija ćelije tumora, zdrave ostaju netaknute

02.08.2023

11:34

0

Autor: I.K.

Prva faza kliničkih ispitivanja na ljudima je u toku

Naučnici razvili pilulu protiv raka: Ubija ćelije tumora, zdrave ostaju netaknute
Copyright Profimedia

"Pilula protiv raka" ubija ćelije kancera, pritom ostavljajući zdrave ćelije netaknutim, rezultati su istraživanja koje traje poslednjih 20 godina.

Sada počinju pretklinička ispitivanja u Sjedinjenim Američkim Državama, a izvodi ih "Citi of Hope", jedna od najvećih američkih organizacija za istraživanje i lečenje raka, piše "Skaj njuz".

Tableta poznata kao "AOH1996" napada kancerogenu varijantu proteina koji se zove proliferirajući ćelijski nuklearni antigen (PCNA). Podaci sugerišu da je PCNA u ćelijama raka jedinstven, što je omogućilo da naučnici razviju lek koji specifično napada PCNA u ćelijama raka.

Profimedia
 

 

Profesorka Linda Malkas, koja je razvila lek, objasnila je slikovito kako on funkcioniše.

- PCNA je kao čvorište glavnog aerodromskog terminala koji sadrži više izlaza za avione. Naša pilula za ubijanje raka je poput snežne oluje koja zatvara ključno čvorište avio-kompanije, zatvarajući sve letove koji ulaze, a dozvoljava izlaz samo avionima koji nose ćelije raka - rekla je profesorka.

Prva faza kliničkih ispitivanja na ljudima je trenutno u toku.

Pokazalo se da je pilula efikasna u lečenju ćelija koje potiču od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, grlića materice, kože i pluća.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike